Leidsche Rijn College eerste school in Nederland met statiegeldautomaat

Foto: pixabay

Sinds 1 april betalen leerlingen op school statiegeld voor blikjes frisdrank uit de automaat. Maar wat doen ze met de lege blikjes? Het Leidsche Rijn College heeft als eerste school in Nederland een eigen statiegeldautomaat.

Het Leidsche Rijn College heeft nu een pilotproject met een statiegeldautomaat op school, georganiseerd door Statiegeld Nederland. Dit initiatief zal worden uitgeprobeerd op tien scholen en universiteiten, en bij succes zal het in heel Nederland worden geïmplementeerd.

Het succes van de pilot hangt af van de bereidheid van de leerlingen om hun gedrag aan te passen, legt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland uit. Als er bijvoorbeeld minder afval rondom de school ligt en er veel wordt ingeleverd bij de automaat, waarbij leerlingen hun statiegeld terugkrijgen en de blikjes en flesjes kunnen worden gerecycled, zal de pilot als succesvol worden beschouwd.

Op school werkt de automaat met een qr-code, waarmee de 0,15 cent op een bankrekening wordt teruggestort. De automaat op Utrecht Centraal werkt op dezelfde manier.

Er is ook een eenvoudiger alternatief beschikbaar. Scholen en bedrijven kunnen een inzamelbak aanvragen. Deze grote plastic prullenbak met gaten en rubberen flappen zorgt ervoor dat blikjes en flesjes zonder al te veel stank kunnen worden weggegooid. Het opgehaalde statiegeld wordt vervolgens gedoneerd aan een goed doel.

Cookieinstellingen