Schermtoernooi voor het 25e jaar in tuin van Slot Zuylen

Foto: RDN

In de tuin van Slot Zuylen vindt dit jaar de 25e editie van het Slot Zuylentoernooi plaats. De Utrechtse schermvereniging Pallós, die al 46 jaar bestaat, organiseert dit vriendschappelijke schermtoernooi samen met het slot in Oud-Zuilen. Er zal geschermd worden op de buitenplaats van het slot: het Tournooiveld.

Na een onderbreking van een aantal jaren, onder andere door Covid, keert het Slot Zuylentoernooi op 2 juli aanstaande terug. Het betreft een invitatie-toernooi, waarbij diverse andere schermverenigingen worden uitgenodigd om deel te nemen. Het is een equipetoernooi, wat betekent dat teams van drie personen deelnemen. Elke equipe moet bestaan uit een florettist, een épéist en een sabreur. Op alle wapens wordt elektrisch geschermd tijdens de wedstrijden.

Pieter Dings, oud-voorzitter van de schermvereniging, kreeg het idee voor het toernooi in 1995 in bruin café De Vooghel, waar de schermers na de training regelmatig een drankje nuttigden. Hij nam contact op met Jan Gijzen, de voormalige beheerder van het slot, en die reageerde enthousiast op het idee. Dings: “Het slot beschikt over een mooie collectie antieke wapens. Gijzen haalde zelfs oude schermspullen van de zolder. In die eerste jaren werden de prijsuitreikingen verzorgd door een lid van de familie Van Tuyl Van Serooskerken, de eigenaren van het slot.” De initiators van de allereerste editie van het toernooi hielden destijds ook schermdemonstraties waarbij ze verkleed waren in ouderwetse kledij.

Schermliefhebbers kunnen in Utrecht voor lessen terecht in Leidsche Rijn en bij stadion Galgenwaard. Laurens Teuben is een van de leraren die les geeft aan de jeugd, op locatie Basisschool Arcade in Het Zand: “Tijdens een partij voeren de schermers korte acties uit en het spel gaat door tot een van de spelers het afgesproken aantal treffers heeft gemaakt. De sport vereist beschermende kleding en er is geen lichamelijk contact, wat veel kinderen als prettig ervaren. De groep in Het Zand bestaat uit jongens en meisjes tussen de 10 en 15 jaar oud. Voor volwassenen zijn er veel clubavonden in Galgenwaard.”

Het Slot Zuylentoernooi vindt op zondag 2 juli plaats in de pittoreske slottuin, maar bij slecht weer zal het worden verplaatst naar zondag 27 augustus. Toeschouwers zijn welkom, de entree tot het terrein van het slot bedraagt 5 euro.

Meer info over schermvereniging Pallós en beginnerscursussen september as.

 

 

Cookieinstellingen