St. Antonius Ziekenhuis gaat weg uit Nieuwegein. Wat wil het ziekenhuis hiermee verbeteren?

Foto: Antonius Ziekenhuis

Deze week maakte het St. Antonius Ziekenhuis bekend het grootste deel van de ziekenhuisfuncties die nu verdeeld zijn over Nieuwegein en Leidsche Rijn in de toekomst in Leidsche Rijn te concentreren.

De verhuizing wordt in de komende jaren verder uitgewerkt. Daarin moet duidelijk worden welke zorg van Nieuwegein naar Leidsche Rijn zal verschuiven, welke zorg met andere zorgverleners georganiseerd gaat worden en wat dichter bij patiënten thuis kan. Rond het jaar 2035 wil het St. Antonius de veranderingen gerealiseerd hebben. Tot die tijd blijft de zorg verdeeld over beide ziekenhuislocaties.

Minder naar het ziekenhuis en samenwerking met andere zorgverleners

Naast digitalisering, zoals video-afspraken en thuismonitoring, gelooft het ziekenhuis dat samenwerking met andere zorgverleners, specialisatie en concentratie van zorg belangrijk zijn om de zorg voor de toekomst goed te organiseren.

Gebouw in Nieuwegein te oud

“De relatief jonge locatie in Utrecht is daarvoor het meest geschikt. Het pand in Nieuwegein is kostbaar om te verduurzamen en vraagt veel onderhoud. Om nog eens 50 jaar mee te kunnen, zou het helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden”, aldus Luc Demoulin, bestuursvoorzitter van het St. Antonius.

Eén locatie vergt minder verplaatsingen

Met één locatie zijn minder verplaatsingen nodig van materiaal, zorgprofessionals en patiënten. Beide komen de kwaliteit van zorg ten goede. Voor de toegankelijkheid en doelmatigheid biedt één locatie ook voordelen ten opzichte van twee locaties. Er kunnen meer patiënten geholpen worden, doordat operaties en behandelingen efficiënter kunnen worden ingepland en er geen dubbele bezetting nodig is, zegt het ziekenhuis.

Na 2035

Na 2035 zal het ziekenhuis geen operatiecomplex of Intensive Care meer huisvesten. Ook de spoedeisende hulp zal na 2035 niet meer in de huidige vorm in Nieuwegein aanwezig zijn. Wat er tegen die tijd nog wel aan ziekenhuiszorg geboden wordt, gaat het ziekenhuis de komende jaren verder uitwerken in afstemming met samenwerkende partijen, patiënten en inwoners.

Schrikken

Voor Nieuwegeiners is dit even schrikken. Er wordt veel gebruik gemaakt van het ziekenhuis en dit betekent in eerste instantie toch dat er verder gereisd moet worden. Bovendien is het St. Antonius een van de grootste werkgevers van Nieuwegein. Het ziekenhuis kampt met personeelstekort, wellicht kan dat met deze clustering opvangen worden.

Cookieinstellingen