Tourende campagnebus vraagt aandacht voor licht verstandelijk beperkten

Foto: L.Oorschot

In de maand mei trekt een rode bus van organisatie De Wilg door de stad om aandacht te vragen voor de grote groep Utrechters met een licht verstandelijke beperking (LVB). Door middel van onder andere straattheater, podcasts en een ‘LVB Xperience’ kunnen bezoekers ervaren hoe het is om met een LVB te leven. Bij ons stopt de bus bij de Weide Wereld in Vleuterweide. Door Lisette Oorschot

De Wilg organiseert ‘de maand van de LBV’ en gaat langs pleinen, parken, buurthuizen, onderwijsinstellingen in de gemeente Utrecht om aandacht te vragen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Mensen met een LVB laten door middel van theater zien en voelen aan het publiek hoe zij zich voelen. Zorgorganisatie Humanitas toont een ‘LVB Xperience’ waarmee je ook op een directe manier kunt ervaren hoe het is om met een LVB te leven.
Er is ook een podcast gemaakt met de verhalen van mensen met LVB die online zal komen te staan. Op de locaties waar de straatcampagne gehouden wordt, kunnen ter plekke al enkele fragmenten beluisterd worden. De bus komt onder andere in buurtcentra langs, zoals De Boog, Hart van Hoograven en Weide Wereld. 

Wat is LVB? 

LVB staat voor Licht Verstandelijke Beperking (LVB). Mensen met LBV hebben een relatief laag IQ en een beperkt sociaal aanpassingsvermogen. In de praktijk betekent leven met een LVB dat je moeite hebt om mee te komen in de maatschappij. Bijvoorbeeld met dingen als lezen en schrijven, rekenen, communiceren, sociaal contact en persoonlijke verzorging. Voor mensen met een LVB zijn dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn een grote uitdaging, zoals gebruik maken van het openbaar vervoer en omgaan met geld. 

Naar schatting hebben in Nederland maar liefst 1,1 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking. In de gemeente Utrecht komt dat neer op zo’n 20 duizend inwoners. 

Aandacht, bewustwording en begrip 

Charlotte Thoolen, communicatiemedewerker bij organisatie De Wilg, legt uit waarom ze deze campagne organiseren: “Mensen van buitenaf zien mensen met een licht verstandelijke beperking vaak over het hoofd en hebben niet in de gaten hoe ze onderdeel uitmaken van de samenleving. Mensen met een LVB zullen ook niet van de daken schreeuwen dat ze bijvoorbeeld iets niet begrijpen. Daar zit toch nog een soort stigma op. Dat willen we als organisatie samen met de partners waarmee we deze maand organiseren openbreken.
Naast het begrip dat we willen creëren bij het grote publiek, willen we ook mensen met een LVB aanmoedigen: ‘zeg het gewoon, het is geen schande’. Als organisatie vinden we dat we echt meer oog mogen hebben voor elkaar in de samenleving. Als je roept ‘iedereen doet mee’, dan moet iedereen ook mee kunnen doen. Buitenstaanders hebben vaak onbewust een te eenvoudig beeld over mensen met een licht verstandelijke beperking, er wordt snel aan het syndroom van Down gedacht. Maar dat het zo veel meer is dan dat, willen we met de campagne duidelijk maken.”

Zie voor de planning: https://dewilg.nl/campagne/agenda/

 

Cookieinstellingen