Sportcampus wordt zelfvoorzienend, gasloos en energieneutraal

Foto: L.Oorschot

Sportcampus bij het Leidsche Rijn College wordt zelfvoorzienend, gasloos en energieneutraal. Nadat de Sportcampus eerst van binnen uitgebreid is verbouwd, is het nu tijd voor de verbouwing van het buitenterrein. Door Lisette Oorschot

De Sportcampus, met daarin Leidsche Rijn College en een sporthal, is van binnen goed verbouwd. Begin van deze week zijn de bouwers van start gegaan met het laatste deel van dit project, op het buitenterrein. 

Duurzame renovatie Sportcampus

Als de verbouwing klaar is, verbruikt de Sportcampus geen gas meer. Daarnaast wordt het gebouw zelfvoorzienend en energieneutraal. Om ervoor te zorgen dat het hele gebouw genoeg energie krijgt, worden zonnecollectoren geplaatst voor de warmte en zonnepanelen gaan zorgen voor elektriciteit. 

Er wordt niet meer energie gebruikt dan dat er zelf opgewekt wordt. Door middel van het nieuwe systeem is het namelijk mogelijk dat de opgewekte energie, opgeslagen wordt in grote ondergrondse bakken met warm en koeler water. Met behulp van die zogenaamde warmtebuffers wordt de energie die tijdens de warme zomerdagen opgeslagen wordt, in de winter gebruikt om het gebouw te verwarmen. In de zomer zorgt juist het koele water uit de opslag voor een fijne temperatuur in de school. Zo wordt de opgewekte energie alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. 

Planning

Het is de bedoeling dat deze maand het eerste deel van de zonnecollectoren geplaatst wordt. Daarna wordt er gewerkt aan de 3 grote waterbuffers die in juni worden geplaatst. Het tweede deel van de zonnecollectoren wordt in juli geplaatst. Door deze planning is de Sportcampus na de zomervakantie volledig zelfvoorzienend, gasloos en energieneutraal. 

Cookieinstellingen