Basisschool Onder De Bogen breidt uit

Foto: Gem. Utrecht

Het huidige schoolgebouw van KBS Onder De Bogen aan de Madridstraat is te klein geworden voor het aantal leerlingen. Daarom krijgt de school er in 2023 een tweede schoolgebouw op eigen terrein bij. Door Lisette Oorschot

In het nieuwe schoolgebouw is straks ruimte voor 14 groepen van de bovenbouwleerlingen, dus groep 5 t/m 8. De dependance krijgt 3 verdiepingen en er komen 12 leslokalen. Aan het nieuwe schoolgebouw komt een fietsenstalling vast te zitten, waardoor de fietsen uit het zicht blijven.

Energieneutraal en diervriendelijk

Het schoolgebouw wordt volledig energieneutraal: het wekt de energie die er verbruikt wordt zelf op door middel van zonnepanelen. Ook gebruikt het nieuwe gebouw geen gas en is daardoor klaar voor de toekomst. Tevens is bij het ontwerp aandacht besteed aan diervriendelijk bouwen. Er zijn inmetselbare nestkasten opgenomen in de oost- en westgevel voor huismussen en in de westgevel voor vleermuizen. Daarnaast zijn beide zijgevels voorzien van gevelbeplanting.

Blauwe tegeltjes

De architect van het gebouw is Cita architecten, dezelfde architect als van het hoofgebouw van basisschool Onder De Bogen. Architect Robert Jockin legt uit dat het nieuwe schoolgebouw op de naastgelegen kavel komt tussen boerderij De Vrijstaat en kinderdagverblijf ‘Kindergarden Madridstraat’: “Boerderij De Vrijstaat heeft van die blauwe tegeltjes en dat zie je al terug bij de ingang van de huidige school. Bij de ingang van het nieuwe pand komen die tegeltjes weer terug. Ook de roodbruine bakstenen zal men terugzien in een iets ruwere vorm. Hierdoor is de stijl van het oude schoolgebouw en de naastgelegen monumentale boerderij terug te vinden in het nieuwe schoolgebouw.”
Verder krijgt de dependance een ruime uitstraling door de vele grote ramen en de hoogte van de klaslokalen. Ook de indeling van het huidige schoolgebouw wordt gekopieerd naar het nieuwe pand.

Run

Directeur Ralph Borghart is blij met de uitbreiding van de basisschool en kijkt er naar uit: “We merken dat onze school enorm populair is. De run van nieuwe aanmeldingen is ontzettend groot en vanwege die groei wordt onze huidige school te klein voor het aantal leerlingen. Dat is dan ook de reden dat we moesten investeren in een permanente tweede locatie om meer groepen te kunnen huisvesten. We hadden dit graag eerder willen realiseren, maar vanwege corona en het bouwtekort liepen we iets vertraging op. Gelukkig is het nu wel gelukt en krijgen we er een mooi, nieuw schoolgebouw bij.”

Overlast

Een buurtbewoonster heeft gemengde gevoelens over de komst van het nieuwe schoolgebouw: “Je krijgt twee keer zoveel lawaai, niet alleen van de kinderen, maar ook van het verkeer. Het is hier al zo krap met het verkeer en het parkeren met de auto. Er zullen waarschijnlijk nog meer ontstoppingen en ergernissen komen, waardoor bestuurders ook weer gaan toeteren en je daar weer overlast van hebt. Desondanks vind ik dat het nieuwe gebouw er prachtig uit gaat zien. Ik heb natuurlijk ook best begrip voor de stijgende groei van het aantal leerlingen. Daarom zal je toch een extra school nodig hebben en die kinderen hebben ook de toekomst.”

Aan het begin van 2023 zal begonnen worden aan de bouw van het nieuwe schoolgebouw. De verwachting is dat de nieuwbouw in het najaar van 2023 klaar is en de leerlingen hun intrede kunnen doen.

Cookieinstellingen