Vondsten van Romeinse oorlogsvoering tentoongesteld

Foto: MB

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september was de eendaagse expositie van de Romeinse voorwerpen gevonden aan de Kuinderboslaan in een nieuwe wijk aan de Burg. Middelweerdbaan.

Onder de vondsten zitten bijzondere stukken. Zoals een pijl van 52,6 cm lang die werd afgevuurd door een ballista, een gevreesd geschut waarmee gemakkelijk ijzeren pantsers doorboord werden. Het is momenteel de enige compleet bewaarde ballistapijl ter wereld.
Even bijzonder zijn twee stellen paardentuig, elk bestaande uit een kaptoom (soort muilkorf) en een kandare-bit. Het is voor het eerst dat beide elementen bij elkaar zijn gevonden in een Romeins-militaire context. De bit en de kaptoom werden door soldaten gebruikt om het paard aan te sturen, waarschijnlijk vanaf een wagen en mogelijk tijdens een gevecht. De stalen tuigen drukten de tong van het paard neer en konden indien slecht gebruikt de kaak van het dier breken.

Archeologen ontdekten de vondsten in het najaar van 2019. De stukken zijn de afgelopen jaren onderzocht en geconserveerd bij restauratieatelier Restaura. Voorlopig worden de stukken in een depot bewaard. Het is de bedoeling dat ze op termijn een plaats krijgen in Castellum Hoge Woerd.

 

Reacties