Veertig jaar een historische vereniging in De Meern, Vleuten, Haarzuilens

Foto: RDN

‘Een historische middag’ noemde zanggroep de Weduwen de zondagmiddag van het jubileumfeest van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Op 29 augustus vierde de vereniging haar veertigjarig bestaan met een sprankelend feest bij de Torenpleinkerk in Vleuten.

Daar om de hoek liggen de broederschapshuisjes, het ‘hoofdkantoor’ en museum van de vereniging, open voor publiek om rond te neuzen tussen documenten en artefacten uit de geschiedenis van deze omgeving. In buurthuis de Schakel konden leden en niet-leden zondag rondkijken op de boekenmarkt en in alle verenigingsbladen van afgelopen decennia. In de kerk hield dorpsbarbier c.q. columnist Ad van Zoeren een voordracht. Voor de kinderen waren er knutselactiviteiten.

Oprichting 1981

De vereniging is in 1981 opgericht door, zoals zij het zelf omschrijft, ‘een aantal liefhebbers van geschiedenis.’ Het doel was ‘de oude en recentste geschiedenis van de toenmalige gemeente Vleuten-De Meern bevorderen. Daarnaast zal zij zich inzetten voor het behoud van lokale monumenten. Het gebied ten westen van de stad Utrecht bestaat dan nog uit drie dorpskernen en veel land- en tuinbouwcomplexen. Toch kent het al een rijke historie van bijna 3000 jaar ononderbroken bewoning.’
De afgelopen jaren heeft de vereniging zich sterk gemaakt om mee te gaan met de (digitale) tijd. Onder andere door de inrichting van een website en haar aanwezigheid op sociale media. Vooral door de uitbreiding van het gebied met de nieuwe vinexwijk kreeg de vereniging de kans om meer publiek te betrekken bij haar activiteiten. Voor de toekomst zijn er plannen voor een historische fietsroute en een gestructureerde inrichting van de museum.

Canon

Tijdens het jubileumfeest onthulde Gerda Oskam, aan het roer als voorzitter sinds 2013, het door leden opgestelde geschiedenis-canon van Leidsche Rijn. (Zie hiervoor https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2021/08/30/canon-van-de-geschiedenis-van-leidsche-rijn/) Ook reikte zij de Dr. D.W. Gravendeel-prijs uit aan Jan van Huiten voor het onderzoek dat hij gedaan heeft in de afgelopen dertig jaar naar de Middeleeuwen van de omgeving. De middag werd afgesloten met een vrolijke noot van Bloaskapel Vleuten in samenspel met het carillon van de kerk.

De Weduwen verwoordden de gedachte van de aanwezigen op juiste wijze met de uitroep heel erg naar de middag uitgekeken te hebben. Voor de zanggroep was het optreden het eerste in anderhalf jaar, maar het koste weinig moeite om enkele aanwezigen op de dansvloer te krijgen.

 

 

Cookieinstellingen