Vrijwilligers gezocht voor digitaliseren teksten van kunsthistoricus

Foto: RKD

WOERDEN > Het RKD is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hun tanden in een inhoudelijk project te zetten, gewoon vanuit huis.

Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Begin 2021 lanceerde het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis – een crowdsourcingsplatform om de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. Het doel van het crowdsourcingsplatform is om met hulp van vrijwilligers de excerpten van Bredius digitaal toegankelijk te maken. Een uitdagende klus waarbij enige voorkennis van (kunst)geschiedenis en/of notariële akten een pre is. Van de deelnemers wordt gevraagd de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en het type notariële akte vast te stellen.

Abraham Bredius

Abraham Bredius (1855-1946) verrichtte als een van de eersten in Nederlandse archieven diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren in steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leiden. Dit resulteerde in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken.

Reacties van vrijwilligers die al meedoen:

‘Bredius sleept je een wereld in van kleine meesters van wie je nog nooit had gehoord. Er gaat een fascinerende wereld voor je open.’

‘Ik vind het een verrassende kijk in het verleden bieden. Je stapt voor even een andere tijd binnen waar je veel leert over de zeventiende eeuw.’

Ga voor meer informatie en om een account aan te maken naar www.rkd.nl.

Bijschrift afbeelding: Excerpt uit het dossier van de Amsterdamse schildersfamilie Imbrecht, collectie RKD, Archief Abraham Bredius

Reacties