Moskee Leidsche Rijn blij met Islamitische begraafplaats in Tolsteeg

Foto: Bibin

In Utrecht wonen veel moslims die na hun dood graag volgens islamitische gebruiken in Utrecht begraven willen worden. Diverse organisaties, waaronder het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn, hebben de gemeente daarom benaderd om mee te werken aan de realisatie van een islamitische begraafplaats.

“Wij zijn er heel blij mee”, zegt Abdelkader el Yandouzi, voorzitter Samenwerkende Moskeeën Utrecht en Omgeving (SMUO), waar ook de moskee in Leidsche Rijn bij hoort. “Er wonen veel moslims hier die graag ook hier begraven willen worden. De ouderen willen vaak graag naar hun land van herkomst, maar de jongeren willen gewoon hier in Nederland begraven worden. En dan het liefst in Utrecht of in de buurt.” Abdelkader vertelt dat onder andere het Islamistisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn al langer in gesprek is met de gemeente Utrecht over het vinden van een geschikte locatie. Die lijkt nu gevonden te zijn.

Eeuwige grafrust

Een gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg is volgens de gemeente geschikt als Islamitische begraafplaats. Dat deel is volgens Abdelkader al zeker dertien jaar niet meer in gebruik. Veel mensen kiezen inmiddels voor cremeren, waardoor de begraafplaats leeg blijft. Moslims mogen volgens hun geloof niet gecremeerd worden maar moeten teruggegeven worden aan de aarde, het liefst op de dag dat ze sterven. Een belangrijk kenmerk van een islamitische begraafplaats is de eeuwige grafrust. Graven mogen dus niet worden geruimd na tien of twintig of meer jaar.

3000 plekken

Het deel van de begraafplaats Tolsteeg heeft zo’n 3000 plekken, vermoedt Abdelkader. “Ik weet het niet precies, maar we zijn hier al heel blij mee. Er wonen heel veel moslims hier, ook in Leidsche Rijn, en die kunnen straks als ze overlijden volgens hun eigen rituelen en gebruiken in hun eigen omgeving begraven worden. Dat is mooi.” De begraafplaats gaat Islamitische Begraafplaats Utrecht heten.

Cookieinstellingen