“Zeur niet zo, geniet nu maar”

Foto: Astrid Vermeer

Op vrijdag 11 december presenteren Thirza Theuben (18 jaar) en Amber van den Pangaard (18 jaar), twee jonge makers die meedoen met het Vrijstaat-programma Kunstenaar in Huis JONG, het eindresultaat van hun harde werk de afgelopen maanden.

Beiden kwamen in contact met De Vrijstaat via Soulid Rocks, de band die in 2019 mede dankzij Kunstenaar in Huis JONG haar eerste EP uitbracht. Amber en Thirza kregen bij de start van hun traject een coach aangewezen en zijn samen met de desbetreffende kunstenaar(s) hun artistieke proces ingedoken. Thirza wilde graag een eigen kleinkunstprogramma ten tonele brengen en heeft aan haar repertoire en presentatie gewerkt met singer-songwriter Merit Visser. Amber was al bezig met het ontwerpen van prints voor op kleding en heeft dit onder begeleiding van ontwerpstudio Kars en Boom uitgebouwd tot een kleine kledinglijn.

Strijkviertel

Thirza haar telefoon stond altijd al vol geschreven met zinnetjes en gedichtjes, die zij vooral voor zichzelf hield. Tot ze op het Amadeus Lyceum de opdracht kreeg om een solocompositie te maken. Thirza: “Ik heb toen gekozen om een liedje van mijzelf te delen: Strijkviertel. Ik moest het spelen voor een hele zaal, terwijl ik eigenlijk teveel zenuwen had. Mijn muziekleraar was heel enthousiast. Dat is leuk om te horen, maar al die aandacht vind ik vooral overweldigend.” Voor haar liedjes haalt Thirza inspiratie uit eigen ervaringen. “Alle liedjes hebben een beetje commentaar, maar eigenlijk wel met een knipoog. Zeur niet zo, geniet er nu maar.” Strijkviertel, het eerste liedje dat Thirza voor een groter publiek speelde, staat inmiddels op Spotify. Na Kunstenaar in Huis JONG hoopt ze meer nummers online te durven zetten. “Ik wil het nu wel laten horen.”

Dopaminemannetjes

Amber volgde vorig jaar de vooropleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en hoopt daar na haar VWO-examen Grafisch Ontwerp te gaan studeren. Op 11 december presenteert Amber verschillende items: canvastasjes en truien met prints van kleerhangers en dopaminemannetjes en spijkerjasjes met teksten over fast fashion. “Ik denk dat mijn kledinglijn weergeeft hoe ik nu kijk op de mode-industrie. Ik was me er wel van bewust dat fast fashion niet goed is voor het milieu en voor arbeidsomstandigheden maar verder dacht ik er nooit echt over na. De kleerhangers geven weer hoe wij steeds kleding blijven kopen, en die dopaminemannetjes geven weer hoe ik mij voel na het kopen van kleding. Voor dit ontwerp heb ik de scheikundige formule van het gelukshormoon dopamine gebruikt.” De kledingcollectie van Amber is tijdens de eindpresentatie te koop en na afloop via de Pop-Up Gaard in het Leidsche Rijn Centrum.

Kaartverkoop

De presentaties van Amber en Thirza vinden plaats op vrijdag 11 december op De Vrijstaat. De eerste ronde start om 19:00 uur, de tweede ronde om 20:00 uur en de laatste ronde om 21:00 uur. Elke ronde duurt ongeveer 40 minuten. In verband met de coronamaatregelen is er slechts beperkt plek en moeten de kaarten van tevoren worden gereserveerd. Voor 3 euro zie je beide presentaties en krijg je een warm drankje en iets lekkers voor bij de vuurkorf. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Voor kaartverkoop: www.devrijstaat.nl

Cookieinstellingen