Ook zo’n last van fruitvliegjes? Dit helpt

Foto: MB

Opeens zijn ze er met honderden tegelijk: fruitvliegjes. Eigenlijk doen ze niks, maar irritant zijn ze wel.

Vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken. Zo helpt het als je keuken schoon is en er geen rijp fruit ligt te wachten tot consumptie. Fruit kun je bij een fruitvliegjesplaag beter in de koelkast bewaren.

Basilicum en salie

Een pedaalemmer met etensresten is ook héél aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Dus het is handig om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door de pedaalemmer buiten te zetten. Verder houden fruitvliegjes niet van kruidenplantjes zoals basilicum, dille of salie. Dus als je daar je aanrecht mee volplant – één plantje is niet voldoende, zo leert onze praktijk – willen ze misschien wegvliegen. En ze houden ook niet van tocht. Dus een keuken waar het lekker doorheen waait, daar blijven de vliegjes niet snel hangen.

Azijn met afwasmiddel

In het bakje op de foto zit ciderazijn met een flinke druppel afwasmiddel. Binnen no time zit zo’n bakje vol met fruitvliegjes die in dit goedje verdrinken. Dat helpt ook tegen de overlast…

Cookieinstellingen