Ook deze rare vervormde eikels gezien in het Waterwinpark?

Foto: Ria Glas

Ook deze rare, ‘misvormde’ eikels zien liggen onder de eiken bij het Waterwinpark in Terwijde? Het zijn – of waren – de onderkomens van galwespen.

De knoppergalwesp leg een eitje op de zomereik, tussen de eikel en het eikeldopje. Daar begint de gal te groeien. Gal is de naam voor de abnormale uitgroeiingen op planten, veroorzaakt door een beestje of een ander organisme. Soms wordt een deel van de eikel overwoekerd door de gal, maar vaak is de eikel helemaal overgroeid. In het begin is de gal kleverig en groen, maar later wordt ze droog en bruin. Als het herfst wordt valt de gal, samen met de gewone eikels, van de boom.

Eileggende vrouwtjes

Galwespen zijn vrij bekende veroorzakers van gallen, maar er zijn veel meer organismen die gallen veroorzaken. Zo heb je bacteriƫn, schimmels, galmijten, galmuggen, aaltjes, vliegen, kevers en nog veel meer organismen die allemaal bekend staan als galvormers. De knoppergal wordt echter veroorzaakt door een galwesp. Het eileggende vrouwtje zet de vorming van de gal in gang door een chemisch stofje af te scheiden met haar legboor. Als het ei is uitgekomen gaat de larve verder met het werk, door zelf stoffen aan te maken die de galvorming verder stimuleren.

Klein en onopvallend

En: de galwesp lijkt niet op de gewone zwartgele wesp. Galwespen zijn echter vaak kleine onopvallende insecten. De knoppergalwesp is maar een paar millimeter groot, met een donkerbruin tot zwart lichaam. Het is een onbeduidend insect dat je gemakkelijk over het hoofd ziet, dit in tegenstelling tot de grote gal die ze veroorzaakt.

Dus als je zo’n raar vervormde eikel ziet, dan weet je wat het is!

Cookieinstellingen