Ze duiken overal op: maai-me-nietjes

Foto: PvdD

Ze duiken op in veel bermen: maai-me-nietjes. Het gaat om bordjes met de tekst ‘maai-me-niet’ waardoor de plantjes, struiken en bloemen in dat stukje berm worden beschermd tegen gemeentelijke maaimachines die soms nogal fanatiek tekeer kunnen gaan.

Ook dat onooglijke stukje gras bij je parkeerplaats of de berm in jouw straat kan vol staan met bloemen en gonzen van de insecten. Heb jij ook zo’n plek in de buurt waar wel wat minder gemaaid kan worden? Plaats dan een maai-me-nietje. Je maakt hem zelf met de handige toolkit.

Geen nectar

Maai je de berm te vaak of te vroeg, dan komen de kruiden tussen het gras niet tot bloei. Zonder bloeiende planten is er geen bloemzaad voor het volgende seizoen. En geen nectar voor de insecten die in de berm leven. Zonder insecten is er ook geen voedsel voor jonge vogels. Zo hangt alles met elkaar samen in de natuur. Door te vaak of te vroeg te maaien neemt de biodiversiteit af en leven er minder planten en dieren in je buurt. Dat kan anders door bijvoorbeeld in plukjes te maaien of bepaalde stukjes in de berm te laten staan. Daar groeit de natuur van!

Zelf maken

Actieve leden van de Partij voor de Dieren hebben de afgelopen week maai-me-nietjes geplaatst bij de Veldhuizerplas, langs de Leidsche Rijn en bij de Haarrijnseplas, omdat daar in de ogen van bewoners nogal radicaal wordt gemaaid, met heel negatieve gevolgen voor dieren en de natuur. Ze hopen dat de gemeente mede hierom steeds meer oog krijgt voor het grote belang van biodiversiteit in en buiten de stad.

Bekijk hier hoe je een maai-me-nietje maakt (pdf)

 

Cookieinstellingen