Provincie komt met plan om Utrecht klimaatbestendig en waterveilig te maken

Foto: Intratuin

In 2050 wil de provincie Utrecht klimaatbestendig en waterveilig zijn. De provincie komt daarom met een programmaplan waarin staat hoe we dit kunnen bereiken.

Gedeputeerde van de provincie Hanke Bruins Slot: “Het veranderende klimaat zorgt ook in onze provincie voor uitdagingen. Flinke plensbuien zetten kelders blank of zorgen voor akkers die te nat zijn. Soms binnen enkele weken gevolgd door langdurige droogte en hitte, met meer risico op natuurbranden of gezondheidsklachten bij mensen tot gevolg. Samen met bewoners, waterschappen, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties willen we aan de slag, zodat Utrecht ook in de toekomst een veilige en mooie provincie blijft.”

Samen

De provincie Utrecht zet in op een klimaatbestendige en waterveilige regio. Dat gebeurt door het stimuleren van slimmere manieren van wonen, werken en bouwen. De provincie vindt het belangrijk dat waar mogelijk woningen, kantoren en infrastructuur anders aangelegd worden, ter voorkoming van wateroverlast en hittestress. Hierin werkt de provincie nauw samen met gemeenten, waterschappen en andere betrokkenen in een gebied of van een project. Samen is het mogelijk de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en om te buigen naar kansen.

Richtinggevend

Het is belangrijk dat inwoners, organisaties en bedrijven zich ervan bewust worden dat zij kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige woon- en werkomgeving. Dat kunnen zij doen door meer ruimte te maken voor beplanting, het opvangen van regenwater of door meer schaduw te creëren. De provincie wil ook verschillende projecten opzetten op dit gebied. Daarmee is en blijft de provincie ook een aantrekkelijke regio voor (kennis)bedrijven. Het mes snijdt trouwens aan twee kanten: maatregelen voor het milieu kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met een waterberging met natuurontwikkeling of met nieuwe voorzieningen waar mensen kunnen recreëren. Ook kan er in de stad meer groen komen; dat is verkoelend in warme zomers.

Utrecht gaat het beleid samen met waterschappen en gemeenten in de praktijk brengen. De provincie wil de komende vier jaar zo’n zes miljoen euro investeren. Het programma moet nog goedgekeurd worden door de Provinciale Staten.

Cookieinstellingen