Na weken van oversterfte lag sterftecijfer vorige week lager dan normaal

Foto: pixabay

De sterfte van vorige week lag onder het niveau van wat normaal is voor deze periode, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de daaraan voorafgaande weken is als gevolg van het coronavirus juist oversterfte waargenomen.

Van 11 tot en met 17 mei zijn 2.850 mensen overleden. Daarmee zit de sterfte zo’n tweehonderd onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode. Het CBS heeft het verwachte aantal overleden geschat op basis van het aantal overledenen in de voorafgaande weken, en dat aantal gecorrigeerd naar seizoensgebonden factoren. Dat zou in week 20 moeten neerkomen op 3.046 mensen overleden zijn als er geen corona-epidemie was geweest.

Ondersterfte

Na een periode van hogere sterfte komt vaak een periode van lagere sterft: ‘ondersterfte’. Ook na de verhoogde sterfte tijdens de griepepidemie in 2018 was er een periode van ongeveer zes weken waarin de sterfte lager lag. Dat komt omdat oudere mensen of mensen met onderliggend lijden nu eerder zijn overleden dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn. Het CBS wijst er wel op dat de ondersterfte niet betekent dat er geen mensen meer overlijden aan het coronavirus. Vorige week zijn bij de dagelijkse update van het RIVM in totaal 159 overledenen gemeld.

Reacties