College wil geen lokaal vuurwerkverbod in Utrecht

Foto: pixabay

De burgemeester en wethouders van Utrecht zijn geen voorstander van een lokaal verbod op consumentenvuurwerk. Dit laten ze weten als reactie opĀ een initiatiefvoorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren.

In dat voorstel wilden deze partijen het afsteken van vuurwerk binnen de gemeentegrenzen verbieden door de Algemene plaatselijke verordening (APV) aan te passen. Het college zegt overigens sympathiek tegen het voorstel te staan, maar vindt een lokaal verbod niet wenselijk. Als gemeenten elk hun eigen regels gaan hanteren, wordt het voor de bewoners ietwat onoverzichtelijk welke waar regels gelden. Doordat het vuurwerk nog wel gewoon verkocht mag worden, zou ook de verleiding blijven bestaan om het af te steken. Daardoor is zo’n lokaal verbod ook voor boa’s en agenten lastiger te handhaven.

Algeheel landelijk verbod

Wel wil het college inzetten op het terugdringen van het aantal incidenten, zodat komende jaarwisseling rustiger verloopt dan afgelopen jaarwisseling, toen er veel incidenten waren. “Wij steunen een algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk, maar geen lokaal verbod”, schrijft het college. “Hoe duidelijker en eenduidiger het verbod, hoe beter het is te handhaven.”

Het antwoord van het college is een advies. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of het initiatiefvoorstel wordt aangenomen.

Cookieinstellingen