Veel inbraken in Vleuten de laatste tijd

Foto: MB

De laatste weken is er op verschillende plaatsen met name in Vleuten ingebroken. Wijkagent Jan-Michiel Quak: “We kunnen niet zeggen of het om één clubje gaat; inbraken gebeuren vaak via de achterzijde van het huis.”

Jan-Michiel beaamt dat er de laatste tijd redelijk wat inbraken zijn in Vleuten – “Of je het een inbraakgolf kunt noemen weet ik niet” – en dan vooral in de omgeving van het station en in Vleuterweide. “En twee wat verder daar vandaan, aan Panbos en Remmerstein. Op basis van de beschikbare informatie kunnen we niet zeggen of het dezelfde groep is. We leggen altijd de werkwijzen naast elkaar, en we zien nu wel overeenkomsten.”

Beelden

Na een inbraak doet de politie altijd buurtonderzoek en vraagt beschikbare beelden op. Veel mensen hebben immers bewakingscamera’s hangen. “Helaas zijn de beelden niet altijd bruikbaar. Dan zie je weliswaar drie personen, maar die zijn dan niet te herkennen. Dit gaat op de sociale media soms een eigen leven leiden, want dan zeggen mensen dat er toch beelden zijn? Maar daar kunnen we niet altijd iets mee. En als beelden 24 uur bewaard worden, kan dat voor ons net te kort zijn als de inbraak daar net voor heeft plaatsgevonden”, aldus de wijkagent.

112 bellen

Na een inbraak is de politie extra alert in die buurt. “Onze collega’s weten heel goed waar de inbraken zich concentreren en daar rijden we dan vaker langs. Maar wij moeten het toch echt ook hebben van oplettende mensen. Als je iets verdachts ziet in jouw buurtje moet je direct 112 bellen. Wij komen liever een paar keer voor niks dan dat we inbrekers missen omdat omwonenden niet bellen als ze iets verdachts zien. Dat was het geval bij de inbraak bij een huis aan Panbos. Een getuige belde een paar uur later dat hij drie verdachten uit een raam had zien klimmen. Daar balen wij dan van, want die kunnen we niet meer achterna. Wij zijn negen van de tien keer heel snel ter plekke als je 112 belt; mensen moeten niet te snel denken dat het wel goed zal zijn. Bij verdachte situaties moet je echt altijd 112 bellen. Liever te vaak dan te weinig.”

Cookieinstellingen