St. Antonius is voorbereid op coronavirus

Foto: Pixabay

Hoewel de kans relatief klein is dat het coronavirus zich verspreidt in Nederland, neemt het St. Antonius Ziekenhuis toch extra maatregelen. Op de Spoedeisende Hulp zijn voorbereidingen getroffen en liggen isolatiematerialen, maskers en spatbrillen klaar.

“De verspreiding van mens op mens buiten China is tot nog toe minimaal, maar het is mogelijk dat het virus in Nederland opduikt”, aldus Saara Vainio, arts-microbioloog in het St. Antonius. Mocht er een patiënt binnenkomen met klachten die lijken op het coronavirus, dan wordt direct contact opgenomen met de arts-microbiologen van het ziekenhuis. “Dit geldt voor patiënten die last hebben van verkoudheidsklachten of een longontsteking, in combinatie met hun reisgeschiedenis en of ze contact hebben gehad met een besmet persoon.” Bij een verdenking op het coronavirus overlegt de arts-microbioloog met het RIVM of de patiënt in het St. Antonius of in een ander ziekenhuis wordt opgenomen.

Masker en spatbril

Medewerkers van het ziekenhuis krijgen het advies om bij verdenking van het coronavirus isolatiemaatregelen te nemen en een masker en spatbril te dragen. Volgens Vainio zijn er voldoende van dit soort materialen aanwezig in het ziekenhuis. Erg ongerust zijn de arts-microbiologen van het St. Antonius niet. “Het nieuwe virus lijkt niet heel erg besmettelijk en qua ernst heeft het veel weg van een ‘gewone’ griep.” Collega-microbioloog Thijs Tersmette is het met haar eens. “Het sterftecijfer is vooralsnog niet extreem hoog en lijkt eerder wat af te nemen.” Volgens de microbiologen is het de vraag of alle maatregelen die in China genomen worden wel nodig zijn. “Je vraagt je af of je daardoor niet juist het tegenovergestelde bereikt. Het openbare leven is tot stilstand gekomen en sommige mensen kunnen er bijna niet meer aan voedsel komen.”

Goed voorbereid

In Nederland zal het zo’n vaart waarschijnlijk niet lopen, maar mocht dat wel zo zijn dan is het St. Antonius in ieder geval goed voorbereid.  “Alle protocollen zijn geüpdatet en de nodige materialen liggen klaar.”

Meer informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM.

Cookieinstellingen