Nieuwe nederlaag vergroot zorgen De Meern

Het is De Meern niet gelukt om de goede wedstrijd tegen Zaanlandia een passend vervolg te geven. Op de afgetekende 3-0 nederlaag bij Uitgeest was niets af te dingen. Alleen vlak na rust bij een 1-0 achterstand kwamen de oranjehemden een paar keer voor de doelman van Uitgeest, maar geen moment kwam de ploeg van de gebroeders Oosterhuis echt in de wedstrijd. Het was alweer het zevende duel zonder punten dit seizoen en het wordt langzamerhand tijd om resultaten te gaan behalen.

Door Laurens Zandbelt

Een kijkje op de clubwebsite leert dat Fusie Club Uitgeest in 2006 is ontstaan bij het samengaan van USVU en VVU. De club is een omnivereniging, maar dat heeft verrassend genoeg niets te maken met de zichtbare andere gebruikers van het enorme sportpark 'de Koog': tennis, korfbal, en hockey. Blijkbaar heeft de inmiddels 50-jarige plaatselijke bridgeclub tijdens de fusie onderdak gevonden bij de voetbalvereniging. Wat bij aankomst op sportpark De Koog opvalt is dat de 12 mannen- en 4 vrouwenteams op zondag een levendige atmosfeer creëren. En dat terwijl het ledenaantal ongeveer de helft is van V.V. De Meern. Overigens wist ik best wel dat we zelf als vereniging ruim 2000 leden hebben (waarvan 1644 spelende), maar als je ze allemaal als voetbalplaatjes voorbij ziet komen, realiseer je je pas echt hoeveel mensen dat zijn. En na twee weken plakken is mijn boek is nog niet eens half gevuld…

Opstelling

Maar goed, in de loop van de week werd duidelijk dat Khalid Khajouli kon worden toegevoegd aan de wedstrijdselectie. De 20-jarige Utrechtse middenvelder speelde in zijn jeugd voor FC Utrecht en vervolgde vorig seizoen zijn carrière bij Jong Dordrecht. Sinds de zomer was hij 'transfervrij' en hij is nu neergestreken bij De Meern. Hij kreeg een basisplaats op het middenveld en stond direct in de schijnwerpers, maar dan niet op een manier zoals hij gehoopt had. Daarover later meer. Goed nieuws is er voor Lejon Cats die terug is van een blessure. Ook Raymond Omowologoma is terug, maar hij start net als Michiel Middelhuis van de bank. Said Mousslih kijkt geblesseerd toe en Serkan Yasar is ziek achtergebleven in De Meern. Dat betekent dat Maurits Nijenhof opnieuw als spits mag optreden.

Matig start

Met de in dit seizoen gebruikelijke vertraging (ditmaal 5 minuten) trappen we af en we worden snel geconfronteerd met de dadendrang van Uitgeest. Menno Vink moet na 5 minuten al laten zien dat hij over een prima reflex beschikt, na een kopbal van dichtbij. Als na 10 minuten Giovanny Leibbrand tegen Corsin Vogtlander op schiet mist Uitgeest de uitgelezen kans om vroeg op voorsprong te komen. Wordt De Meern dan helemaal weggespeeld? Nee, dat zeker niet. Maar het lukt niet om grip op de wedstrijd te krijgen, De Meern is slordig en veel verder dan een afstandschot van Corsin Vogtlander komen de gasten in de eerste helft niet. Uitgeest is daarentegen gevaarlijker, zeker over de zijkanten waar de scherpe voorzetten meermalen dreigend in de doelmond belanden. Menno Vink kan zijn doel echter lange tijd schoon houden.

Achterstand

Maar na een half uur slaat het noodlot alsnog toe bij een corner voor nota bene De Meern. Deze wordt kort genomen. Khalid Khajouli verspeelt de bal bij een onnauwkeurige breedte-pass door het midden en dan gaat het heel snel. Eén lange sprint en 1 pass verder staat plotseling Jordy Duijn alleen voor Menno Vink. Hij werkt koelbloedig af en brengt de verdiende 1-0 op het scorebord. Na deze tegenslag krijgt Uitgeest nog een mogelijkheid om de voorsprong nog voor rust te verdubbelen, maar de voorzet gaat tot grote opluchting van de Meernse verdediging voorlangs. Vlak voor het rustsignaal krijgt De Meern haar grootste kans. Goed storen levert balbezit op, maar het schot van Khalid Khajouli mist kracht en precisie waardoor doelman Sem Bleeker gemakkelijk redding kan brengen.

Tweede helft

Bij de aftrap na rust staat Raymond Omowologoma in het veld. Dat heeft direct effect en De Meern belandt in de beste fase van de wedstrijd. Na een serie mogelijkheden van onder andere Maurits Neijenhof (schot geblokt) en Denny Berkouwer (kan net uithalen bij een scrimage), krijgt gelegenheidsspits Neijenhof de grootste kans van de wedstrijd. Een klassieke Bananenflanke van Lejon Cats valt precies op zijn hoofd, maar de bal verdwijnt net over het doel.

Beslissing

Veel verder komt De Meern niet en ook Uitgeest blijft kansen krijgen op de 2-0. Die treffer komt er dan ook, wanneer na ruim een uur voetballen een afgeslagen voorzet opnieuw voor het doel komt en Max Dekker met een elegant hakballetje het net vindt. Dit doelpunt blijkt feitelijk de beslissing. Uitgeest laat het balbezit aan De Meern, dat niet tot grote kansen kan komen tegen de goed gegroepeerde verdediging van Uitgeest. Ook het naar voren meesturen van Berkouwer levert niet veel op. Sterker, uit counters krijgt Uitgeest verreweg de beste kansen en het is ook niet verrassend als vlak voor tijd Jordy Duijn zijn tweede scoort: 0-3.

Wisselvallig

Een nieuwe nederlaag is feit. In tegenstelling tot vorige week zat er vandaag ook niet meer in. Als we de laatste weken beschouwen kun je vaststellen dat het team wisselvallig presteert. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de leeftijdsopbouw van de groep: In de basis vandaag stonden 7 spelers van 20 jaar of jonger.
Daarnaast is ook het fysieke verschil met tegenstanders goed zichtbaar. De verdediging van Uitgeest bestaat uit mannen van 2 meter die het duel niet schuwen. Iets waar onze frivole aanvallers schril bij afsteken. Aan de andere kant zit er ontegenzeglijk potentie in deze jonge selectie en dat laten de jongens af en
toe ook zien. De grote vraag ligt op het mentale vlak: Hoe lang is het op te brengen om 90 minuten alles te geven, als de nederlagen zich aaneen rijgen? Een goed resultaat kan wonderen doen. Aankomende zondag weer een kans, thuis tegen Hoofddorp.

31′ 1-0 Jordy Duijn
62′ 2-0 Max Dekker
87′ 3-0 Jordy Duijn

De Meern: Menno Vink, Remco de Smit, Denny Berkouwer, Giovanny Leibbrand, Lejon Cats, Corsin Vogtlander, Ruben Baas, Khalid Khajouli (’45 Raymond Omowologoma), Nasser El Aissati, Artan Hajdari, Maurits Nijenhof (‘65 Marouan Talbi)