Autorijden in Utrecht is beter dan in Amsterdam en Rotterdam

Foto: pixabay

Hoe is het om auto te rijden in stedelijk gebied? Er is onderzoek gedaan naar de rijomstandigheden in honderd grote steden over heel de wereld. Uit deze Driving Cities Index 2019 blijkt dat Calgary in Canada de beste stad is voor autorijders. Van de drie Nederlandse steden die zijn onderzocht scoort Utrecht het beste, vóór Rotterdam en Amsterdam.

Voor het onderzoek zijn 15 factoren onder de loep genomen die dagelijks van invloed zijn op automobilisten, zoals infrastructuur, veiligheid en kosten. Calgary scoort vooral goed op het gebied van de doorstroomsnelheid van het verkeer (die is nergens beter dan in deze Canadese stad), het aantal verkeersopstoppingen, de luchtkwaliteit en de betaalbaarheid van parkeren. Behalve Calgary staan ook Dubai, Ottawa, Bern (de hoogstgeplaatste Europese stad) en El Paso in de mondiale top-5 van de Driving Cities Index 2019. Bombay, Oelan-Bator, Calcutta, Lagos en Karachi sluiten de top-100 af, dit zijn wereldwijd de meest ongunstige steden voor autorijders.

Kwaliteit van wegen

De Nederlandse steden bivakkeren in de middenmoot: Utrecht is 46ste, Rotterdam 60ste en Amsterdam 70ste van de 100 onderzochte steden. Nederland doet het vooral goed als het gaat om de kwaliteit van de wegen en moet hierbij in Europa alleen Zwitserland voor laten gaan. België scoort laag op dit punt. Dat de Nederlandse steden toch relatief laag staan, komt door de hoge kosten voor parkeren, benzine en wegenbelasting. De benzineprijzen zijn hier hoog vergeleken met de rest van de wereld. Alleen in Oslo (1,70 euro) is tanken nóg duurder. Het goedkoopst ben je uit aan de pomp in Lagos (0,36 euro) en Dubai (0,53 euro).

Wegenbelasting

Ook de wegenbelasting is hoog in Nederland. Alleen in Kopenhagen, de wereldwijde koploper op dit terrein, betaal je meer dan in Rotterdam, de duurste Nederlandse stad. Amsterdam scoort vooral slecht op het gebied van parkeerkosten. Sydney en New York zijn de duurste steden om te parkeren. Van de drie Nederlandse steden ben je in Rotterdam het minst prijzig uit.

Doorstroomsnelheid

Utrecht maakt het verschil in eigen land vooral als het gaat om de doorstroomsnelheid van het verkeer in de stad, die is hier een stuk beter dan in Rotterdam en vooral Amsterdam. Schuif je onverhoopt toch aan in de file in Utrecht, dan is het een kleine troost om te weten dat je beter daar kunt staan dan in Londen. De Britse hoofdstad bezet een bedroevende 99ste en voorlaatste plaats, tussen Calcutta en Bombay in. Ook notoire fileknooppunten als Parijs en Antwerpen scoren extreem slecht op dit punt.

De Driving Cities Index 2019 is gebaseerd op een groot aantal betrouwbare bronnen. Zo is gebruikgemaakt van gegevens van onder meer de Verenigde Naties, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, Eurostat, TomTom, Deloitte en McKinsey.

De Nederlandse en andere bekende steden:

46. Utrecht
55. Antwerpen (België)
60. Rotterdam
68. Brussel (België)
70. Amsterdam
71. Parijs (Frankrijk)
76. Londen (GB)
78. Rome (Italië)
87. New York (VS)

(bron: AD)

Cookieinstellingen