Verplichte openingstijden winkels Leidsche Rijn Centrum versoepeld

Foto: House of Lena

Al langere tijd klonk er gemor en protest onder een aantal ondernemers in Leidsche Rijn Centrum over de verplichte openingstijden. De regels die door verhuurder a.s.r. zijn opgelegd, vonden velen te streng.

Zo moesten alle winkels op straffe van een boete doordeweeks open blijven tot 19.00 uur. Nu mogen ze al om 18.00 uur de deuren sluiten, zo is vanochtend bekend gemaakt. Ook is er een koopavond ingevoerd: op vrijdag moeten de winkels open tot 20.00 uur. De sluiting op de andere doordeweekse dagen om 18.00 uur ervaren velen als prettig, want dat laatste uur was er niet overal veel te doen. “Tot 19.00 uur open betekent lange werkdagen, vaak in twee shifts. Het scheelt in de kosten dat dat nu niet hoeft. Nu heb je ook meer aan je avond”, vertelt één van de ondernemers aan de Parijsboulevard. Dat laatste beaamt Babette Boers van House of Lena aan de Wenenpromenade volmondig. “Als je om zeven uur pas dicht gaat, sta je om half acht buiten. Vaak zit je dan pas om half negen te eten en is de avond te kort om nog te gaan sporten of iets anders te doen. Als dat nu een uur vroeger kan, heb je je avond weer terug.”

Vervelende verplichting

De discussie over de verplichte openingstijden loopt al een jaar. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, noemt de verplichting ‘niet te dragen’ voor kleine ondernemers. “Vanuit ondernemerskant moet je kunnen kiezen wanneer het interessant is om open te zijn”, zei hij in WNL. Babette Boers vond het overigens niet vervelend om tot 19.00 uur open te zijn. “Ik heb vaak genoeg nog klanten in dat laatste uur gehad die ik anders had gemist. Maar de opgelegde verplichting, dat het móest, dat vonden velen wel vervelend. Ik voelde bij mezelf ook opluchting toen ik hoorde dat het niet meer hoeft.” Overigens mag je wel ruimere openingstijden hanteren als ondernemer.

Boete

De boete die a.s.r. dreigde op te leggen aan winkeliers die eerder hun deuren wilden sluiten, zou 700 euro per keer bedragen. Het is niet bekend of er winkeliers zijn die die boete daadwerkelijk hebben gekregen.

(foto: Babette Boers, eigenaar House of Lena)

Cookieinstellingen