Vier arrestaties bij ontruiming kraakpand industrieterrein

Foto: Politie

Nogal wat consternatie gisteravond in de Reactorweg op industrieweg Lage Weide: een gekraakt kantoorpand werd ontruimd. De politie was grootscheeps uitgerukt, inclusief politiehelikopter die veel Leidsche Rijners langdurig hoorden.

Er zijn vier aanhoudingen verricht. Een van de krakers had zich verschanst op het dak en de politie moest de Brand- en Traangaseenheid inzetten, een onderdeel van de ME. Op een spandoek aan het kantoorpand stond “Leegstand en verkrotting legaal, maar krakers crimineel? Rot op met je kraakwet!”

Rechtmatig

De krakers hadden enkele dagen geleden hun intrek in het leegstaande gebouw genomen op industrieterrein Lage Weide. Zij zouden dit zondag aan de politie hebben gemeld. Het was een reactie op een nieuw wetsvoorstel van het CDA en de VVD. Deze partijen willen dat krakers sneller een pand uitgezet kunnen worden. Daarvoor moet de Wet kraken en leegstand uit 2010 worden aangescherpt. De krakers geven aan dat ze sinds vrijdag in het gebouw woonden, dat het gebouw al lang leeg staat, dat ze huisvrede hadden en dat de politie daarom niet zonder tussenkomst van de rechter mocht ontruimen. Dit gebeurde zondagavond echter wel. De politie kwam zondag voor het eerst aan bij het gebouw aan de Reactorweg. Aanwezige agenten lieten weten dat ze, na overleg met het Openbaar Ministerie, gingen ontruimen. De eigenaar van het pand zou namelijk donderdag nog in het gebouw zijn geweest. Daarom zou het ontruimen rechtmatig zijn.

Kraakverbod

De aanwezigen in het pand mochten vertrekken, als ze dat niet deden werden ze gearresteerd. Enkelen vertrokken, maar een deel van de groep bleef in het gebouw achter. Omdat een van de krakers op het dak zat moest een speciale eenheid van de ME komen om hem te arresteren. Ook de andere aanwezigen in het pand werden aangehouden. Uiteindelijk zijn er vier krakers gearresteerd. De kraakactie was ook onderdeel van een landelijke actiedag tegen het zogenoemde kraakverbod. VVD en CDA hebben dit jaar een initiatiefwet ingediend waarmee krakers sneller een pand uitgezet kunnen worden.

(bron: DUIC)

Cookieinstellingen