Door een telescoop de zon bekijken: zondag kan het

Foto: nasa

Zondag 7 juli is het landelijke zonnekijkdag. Op verschillende plekken in het land kun je door een telescoop naar de zon kijken. Ook bij Castellum Hoge Woerd staan zondag een paar telescopen.

Victor Land van ‘Sterren kijken in de stad’ en Mark Leeman van ‘Stoepsterrenkunde Leidsche Rijn’ uit Leidsche Rijn staan daar dan met enkele telescopen en geven uitleg bij wat je ziet. Zij zijn allebei fervent ‘sterrenkijkers’ en kunnen goed vertellen waar je op moet letten.

Migrerende zonnevlekken

Waarom is naar de zon kijken nou zo boeiend? Wel, het is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: met de speciale telescopen van Victor en Mark kun je de zon zien zoals je die niet eerder zag. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren tijdens de jaarlijks zonnekijkdag op de eerste zondag van juli die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veilig kijken

De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder die filters zou je je ogen beschadigen. Dit is dus je kans om een keer veilig naar de zon te kijken. Mark en Victor staan zondag met hun telescopen van 14.00 tot 17.00 uur op het binnenterrein van Podium Hoge Woerd.

Cookieinstellingen