“We laten in Utrecht 34 miljoen euro liggen”

Foto: Wikipedia

Consumenten die na de officiële contractperiode bij hun energieleverancier hun contract laten door lopen, komen automatisch in een duurder tarief terecht. In totaal laten we in de provincie Utrecht op die manier 34 miljoen euro liggen.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Independer analyseerde overstapcijfers, het gemiddelde energiegebruik en de verschillende energietarieven per provincie. Ook werden de variabele tarieven van de goedkoopste aanbieders afgezet tegen de tarieven van de drie marktleiders.

300 euro per huishouden

Naast de landelijke besparingsmogelijkheden, die uitkomen op een raming van ruim een half miljard euro, keek Independer ook naar besparingsmogelijkheden op provinciaal niveau. Uit een analyse met de overstap-index blijkt dat de besparingsmogelijkheden per provincie flink verschillen. Zuid-Hollanders hebben de meeste mogelijkheden om te besparen: in totaal 165 miljoen euro. Dit terwijl alle huishoudens in Flevoland slechts uitkomen op ongeveer 12,5 miljoen euro. Inwoners van Utrecht laten ook veel liggen; totaal 34 miljoen euro. Per huishouden kunnen mensen in Utrecht ongeveer 300 euro besparen.

Kwart nooit overgestapt

Ongeveer een kwart van de Nederlanders is sinds de privatisering van de energiemarkt nooit overgestapt van leverancier. “Die privatisering vond tussen 2001 en 2004 plaats. Van deze groep weet je dus zeker dat ze al jarenlang een variabel tarief betalen”, zegt Coen de Ruiter, directeur van Independer. Ook is er een groep van 25% die ooit wel eens is overgestapt, maar langer dan drie jaar geleden. De Ruiter: “We weten dat verreweg het grootste deel van deze groep eveneens een duur variabel contract heeft. Als deze mensen ook zouden kiezen voor het goedkoopste beschikbare energiecontract, dan zou de totale potentiële besparing in Nederland oplopen tot 1 miljard euro.”

Alle provinciale en lokale verschillen in overstapgedrag, energieverbruik en potentiële besparingen zijn terug te vinden op de onderzoekspagina van Independer.

 

 

Cookieinstellingen