Meer woningen te koop in Utrecht

Foto: MB

In een jaar tijd is het aantal woningen dat in de gemeente Utrecht te koop staat met maar liefst de helft toegenomen. Dit is het gevolg van de sterk toegenomen nieuwbouwproductie, die voor 95% in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern plaatsvindt.

Dat blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 van Molenbeek Makelaars. Het huidige Utrechtse woningaanbod bestaat voor maar liefst twee vijfde uit nieuwbouwwoningen. Desondanks is het woningaanbod nog te beperkt om de huizenmarkt in beweging te houden; er worden ruimschoots minder woningen verkocht dan in de voorgaande jaren.

Verhuizen buiten Utrecht

De gemeente Utrecht staat op de vijftiende plaats van duurste Nederlandse woongemeenten. Als je kijkt naar gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dan staat Utrecht na Amsterdam, Amstelveen en Haarlem op de vierde plek. Mede door de hoge prijzen verhuisde in 2018 maar liefst 48% van de Utrechtse woningverkopers naar een woning buiten de gemeentegrenzen. Twee jaar geleden was dit aandeel nog 5% lager. De vertrekkende huishoudens blijven wel in de regio wonen: de populairste bestemmingen onder deze groep zijn Nieuwegein, Maarssen en Zeist.

Reacties