Meiden van VV De Meern en DESTO naar Marokko voor toernooi én weeshuisbezoek

Foto: Mark van Leeuwen

Acht meiden van VV De Meern en twee van DESTO vertrekken 24 april voor een week naar Marokko voor een voetbaltoernooi én ze gaan weeshuizen bezoeken. Daar zamelen ze geld voor in.

“Ja, het is natuurlijk heel spannend voor die meiden om naar een voor velen vreemd land als Marokko te gaan”, vertelt Driss Sayekh, een van de begeleiders van MO 13 team 3 van VV De Meern. MO 13 staat voor ‘meiden onder 13’; de meeste meiden die meegaan naar Marokko zijn 12 jaar.

Veel armoede

Driss’ dochter Boutayna speelt in dat team. Driss zelf is al jaren actief voor liefdadigheidsprojecten in Marokko, en hier in Leidsche Rijn is hij betrokken bij de Stichting Union Breed. Deze stichting organiseert diverse activiteiten en huiswerkbegeleiding voor jongeren in de wijk en beheert twee speeltuinen. Driss: “Ik werk internationaal samen met stichtingen in Frankrijk die dáár dergelijke activiteiten voor jongeren organiseren. Samen hebben we weer contacten in Marokko waar we voor stichtingen en weeshuizen geld inzamelen.” Driss vertelt dat Marokko nog steeds veel armoede kent, en dat de weeshuizen daar noodzakelijk zijn om ook kinderen op te vangen van heel arme gezinnen. “Zij krijgen daar dan verzorging en scholing, iets waar de ouders zelf niet voor kunnen zorgen. Dus ja, er zijn daar nog steeds veel weeshuizen.”

Zes begeleiders

De meiden van VV De Meern – aangevuld met twee speelsters van DESTO – gaan een aantal weeshuizen en andere sociale projecten bezoeken. “Dat wordt waarschijnlijk wel confronterend”, zegt Driss, “maar we zorgen goed voor de meiden hoor. Er gaan zes begeleiders mee; dat zijn ouders van de deelneemsters.” De meiden en hun begeleiders logeren waarschijnlijk – “Ik moet het nog officieel bevestigd krijgen” – in het onderkomen van een sportacademie, dat alle voorzieningen heeft. En ze gaan voetballen natuurlijk, want het blijft vooral ook een voetbaltoernooi. Ze spelen meerdere wedstrijden tegen internationale en lokale teams.

Geen kleding en schoenen

Elke speelster doneert minimaal vijftig euro voor de stichting in Marokko. Dat geld halen ze op bij vrienden, familie en in de buurt. Daar worden spullen voor de kinderen in de weeshuizen van gekocht. “Voorheen deden we dat anders; dan nam iedereen goede kleding en schoenen en andere spullen mee, maar dat werkt niet. Want dan kreeg het ene kind bijvoorbeeld een mooi Adidaspak, en het ander iets dat in de ogen van dat kind minder mooi was. Dus nu krijgt iedereen spullen van hetzelfde merk, zodat daar geen onenigheid over kan ontstaan.” Uiteraard mogen de meiden ook meer geld doneren als ze meer geld hebben opgehaald.

Doneren

Je kunt de meiden van MO 13 team 3 van VV De Meern helpen zo veel mogelijk geld op te halen! Je kunt een donatie doen op de rekening van werkgroep Vleuten-De Meern: NL 81ABNA0540626953, t.a.v. ‘VV De Meern MO 13-3 naar Marokko’. Je kunt Driss altijd mailen voor meer informatie: [email protected].

Op de foto Noortje en Boutanya, twee van de deelneemsters aan de Marokkoreis.

 

Cookieinstellingen