Afspraken over meer huizen in categorie ‘middenhuur’ in Utrecht

Foto: Van den Berg Architecten

Een collectief van beleggers, woningcorporaties en ontwikkelaars slaan de handen ineen om komende jaren zevenduizend middeldure huurwoningen in provincie Utrecht bij te bouwen.

Sociale huurwoningen gaan tot 710 euro huur per maand. Er moeten huizen komen die daar net iets boven zitten, zodat mensen met een middeninkomen ook een woning kunnen huren – iets dat nu vrij moeilijk is in deze regio. Afspraken over hoe de partijen het tekort aan dit woningsegment het hoofd willen bieden, staan in het Utrechts Biedboek Middenhuur. Het Biedboek Middenhuur (pdf, 3,4 MB) is het resultaat van de Actie Agenda Woningmarkt 2018-2021 die Provincie Utrecht samen met 123 woningmarktpartners opstelde.

Weinig middeldure huurwoningen

In heel Utrecht zijn relatief weinig middeldure huurwoningen. Toch zijn steeds meer huishoudens aangewezen op deze vrijesectorhuurwoningen. Een hypotheek voor een koopwoning kunnen ze niet krijgen en ook voor sociale huur komen ze niet in aanmerking. De partijen achter het biedboek voelen zich medeverantwoordelijk voor het vinden van een oplossing voor deze groep mensen die tussen wal en schip raakt. Zij willen inclusieve wijken ontwikkelen, met een gevarieerd en kwalitatief woningaanbod, gematigd huurbeleid en maatwerk op projectniveau. Met het Biedboek zeggen beleggers, corporaties en ontwikkelaars dat zij het mensen met middeninkomens iets gemakkelijker willen maken op de woningmarkt in Utrecht.

Meer dan afspraken op papier

Het biedboek is meer dan een aantal afspraken op papier. De partijen achter het boek vormen samen een platform. Om voortgang in de samenwerking te houden, richtten de deelnemers een taskforce middenhuur op. Deze deelt kennis over middenhuur, versnelt processen en versterkt samenwerking tussen beleggers, woningcorporaties, ontwikkelaars en gemeenten. Het platform Utrechts Biedboek Middenhuur staat open voor andere partijen om zich aan te sluiten. In Leidsche Rijn is al één project in dit kader gerealiseerd: Toon bij station Terwijde. Het gaat daar om 98 twee- en driekamerappartementen met huren tussen de 755 en 950 euro per maand. 

 

Reacties