Tien procent is eenzaam in Leidsche Rijn

Foto: Edward Hopper

Een op de tien inwoners van Leidsche Rijn is eenzaam. Een op de tien…. even laten indalen? Want dat zijn er verdraaid veel! In Vleuten en De Meern is acht procent van de inwoners eenzaam.

Dit berekende het RIVM op basis van de Gezondheidsmonitor die bijna een half miljoen mensen hebben ingevuld. In dat onderzoek konden respondenten reageren op 11 uitspraken door te antwoorden met ‘nee’, ‘min of meer’ en ‘ja’. Wanneer iemand meer dan twee keer ongunstig antwoordt, spreekt men van eenzaamheid. Bij meer dan acht ongunstige antwoorden is iemand ernstig eenzaam. Uitspraken die zijn voorgelegd zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Ik mis een echte goede vriend of vriendin’
  • ‘Wanneer ik daar behoefte aan heb, kan ik altijd bij mijn vrienden terecht’

Meer eenzaamheid in de stad

In diverse wijken in de grote en drukke steden is meer eenzaamheid dan op het rustige platteland. Waar meer mensen zijn, lijken mensen minder naar elkaar om te kijken. Dat blijkt uit een analyse van cijfers over eenzaamheid per wijk die het RIVM berekende. Op het platteland is het percentage eenzame mensen het laagst. Het lijkt erop dat men daar meer naar elkaar omkijkt dan in de stad.

Eenzaamheid komt het meest voor onder alleenstaande ouders. Vaker even een praatje op straat maken dus met mensen die zonder partner wonen!

 

Cookieinstellingen