Documentaire over 20 jaar Leidsche Rijn

Foto: Nieuwe Buren

Vanaf 2 september zendt RTV Utrecht een documentaire uit over twintig jaar Leidsche Rijn. Hij wordt vanaf 7.10 ’s morgens ieder uur uitgezonden. Er staan enkele ‘hemelbestormers’ centraal die Leidsche Rijn hebben helpen maken tot wat het nu is.

De documentaire ’20 jaar Leidsche Rijn, portret van een eigenzinnige Vinexwijk’ is een leuke terugblik op twee decennia bouwen en wonen in een nieuw  stuk Utrecht. De documentaire is rijk aan archief- en dronebeelden en verhalen van betrokkenen. Aan de hand van een fietstocht geeft het programma een prachtig beeld van deze nieuwe maar volwassen wijk.

Meedenken over de wijk

In de documentaire wordt ook het geheim van het succes van de wijk onthuld: bewoners laten meedenken over hun wijk. Toen heel revolutionair zo vertelt Riek Bakker, die als stedenbouwkundige aan de wieg van Leidsche Rijn stond. De Metaal Kathedraal,  de Kersentuin en de Vlinderhof in het Máximapark zijn de andere verrassingen van de wijk waar natuur, cultuur en architectuur samenkomen.

Castellum

Leidsche Rijn verrees op oude grond waar rond het begin van de jaartelling de Romeinen woonden. Midden in Leidsche Rijn, precies op de plek waar ooit de Romeinen vanuit een fort de grens bewaakten, staat nu een modern fort van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Bij de aanleg van de nieuwe wijk werd een compleet schip opgegraven en geconserveerd. Dit is te bezichtigen in het Castellum. Het programma is mede mogelijk gemaakt door architectuurcentrum Aorta en Stichting 20 jaar Leidsche Rijn.

Cookieinstellingen