Watertekort nog niet voorbij

Foto: HDSR

Ondanks de regen is het tekort aan water in ons gebied en het westen van Nederland nog in het geheel niet voorbij.

De aanvoer van de Rijn blijft de komende twee weken op hetzelfde niveau en de neerslag in ons gebied blijft beperkt, zo is de verwachting. Alle maatregelen, zoals dijkinspectie, beregening van dijken, aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland en de inzet van tijdelijke pompen blijven dan ook nodig. Op de kaart zie je een overzicht van de routes van het water.

Vier waterschappen werken samen

De KWA, de Kleinschalige Water Aanvoervoorziening, dient om de verzilting van West-Nederland tegen te gaan. Onder normale omstandigheden voeren de grote rivieren in Nederland voldoende water af om het zoute water van de zee terug te dringen. Maar bij extreme droogte is dat niet het geval en bereikt zilt water het inlaatpunt van Hoogheemraadschap van Rijnland in Gouda. Vier waterschappen en Rijkswaterstaat werken daarom samen om het westen van Nederland toch van zoetwater te voorzien. In het gebied van De Stichtse Rijnlanden wordt zoet water bovenstrooms uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gehaald.

Aanvoer via de Leidsche Rijn

Het water wordt aangevoerd vanuit een punt waar de zee geen invloed heeft: de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze aanvoer vindt plaats via drie routes:

  • Via Leidsche Rijn en Oude Rijn. Gemaal De Aanvoerder in Utrecht, dat hier eind jaren tachtig speciaal voor is gebouwd, pompt water uit het Amsterdam-Rijnkanaal de Leidsche Rijn in. Sinds de bouw in 1989 is dit gemaal tweemaal ingezet: in 2003 en 2011, en nu dus in 2018;
  • Via het Merwedekanaal, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Enkele Wiericke naar de Oude Rijn. Het Noordergemaal in Utrecht pompt hiervoor water uit het Amsterdam-Rijnkanaal;
  • Via de Lopikerwaard naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, de Enkele Wiericke naar de Oude Rijn. Gemaal De Koekoek pompt het water hiervoor uit de Lek.

 

Cookieinstellingen