Ook Vleuten en De Meern moeten aan ‘het nieuwe inzamelen’

Foto: twitter

Net als andere delen van Leidsche Rijn moeten nu ook Vleuten en De Meern aan het nieuwe inzamelen. De grijze kliko waar je al je restafval in kwijt kon, krijgt een andere functie.

Grootste verandering van het nieuwe inzamelen is dat je voortaan je restafval naar een ondergrondse container moet brengen. Dat wordt niet langer aan huis opgehaald. De gemeenteraad van Utrecht heeft dat in 2015 besloten.

125 meter

Er komen meer ondergrondse containers; de gemeente streeft ernaar dat je deze altijd binnen 125 meter van je huis aantreft. In de grijze kliko mag je dan plastic, blik en pak gooien – dat wordt wel nog aan huis opgehaald. De containers worden eerst schoongemaakt voordat ze deze functie krijgen. De traditionele groenbak zoals we hem kennen blijft gewoon bestaan, en papier, textiel en glas kun je nog altijd kwijt bij één van de inzamelpunten.

Redenen

De gemeente Utrecht noemt een aantal redenen voor het nieuwe inzamelen:
– je kunt op elk gewenst moment je afval kwijt,
– het is een slimmere manier van afvalinzamelen omdat vuilniswagen niet meer in elke straat hoeven te rijden (hoewel dat voor het plastic nog wel moet),
– fysiek minder zwaar voor de medewerkers van de inzameldienst,
– en we recyclen zo natuurlijk meer en beter.

En als je denkt dat iedereen gewoon alles in de ondergrondse restafvalcontainer kan dumpen: nee. Bewoners kunnen deze met een pas openen. Iedereen ontvangt zo’n pas als de containers geplaatst zijn.

De locaties

Op https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/het-nieuwe-inzamelen vind je meer informatie en zie je ook de voorgestelde plekken voor ondergrondse containers. Dinsdag 5 juni er een informatiemiddag/avond over de locaties in Vleuten. Van 15.00 tot 20.00 uur kun je voor dit onderwerp terecht in het wijkservicecentrum op het Dorpsplein in Vleuten. Later dit jaar wordt een besluit genomen over de definitieve plekken voor de ondergrondse containers. De Meern volgt later met een informatiebijeenkomst over de locaties – die zijn nog niet bekendgemaakt.

 

 

 

 

Cookieinstellingen