De ‘goede gronden’ van Haarzicht zijn te bekijken

Foto: Haarzicht

Haarzicht is de nieuwe wijk die tussen Vleuten en Haarzuilens wordt gebouwd. De slogan die aan het project is geplakt is ‘op goede gronden’. Waarom? Dat kun je gaan zien.

Want de locatie in de buurt van landgoed Haarzuilens kent een rijke historie. De afgelopen weken is er volop gegraven op de plek waar straks de nieuwbouw komt. Archeologische Dienst Utrecht heeft onder leiding van Erik Graafstal een paar prachtige vondsten gedaan. Ze vertellen veel over de manier waarop hier vroeger geleefd werd.

1000 jaar bewoning

Zo zijn er bewoningssporen gevonden uit de midden- en late ijzertijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Ruim 1000 jaar bewoning, ruwweg tussen 500 voor Christus en 750 na Christus. In de ijzertijd stroomde er een riviertak van de Rijn door het gebied. Vooral in de eindfase, toen de rivier wat rustiger werd, boden de oeverwallen goede mogelijkheden voor bewoning en akkerbouw. En dat zie je nu terug. De magie van archeologie.

Rondleidingen

De opgravingen zijn nu te zien. Afgelopen weekend waren de eerste rondleidingen en komend weekend ook, georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn, in samenwerking met gebiedsontwikkelaar Grondbank Haarzicht. Zondag kun je tussen 12.00 en 17.00 uur langskomen. De rondleidingen zijn dan om 13.30 en 15.00 uur. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Praktisch:

Er is parkeergelegenheid aan de Thematerweg, maar lopend of op de fiets is gemakkelijker. De ingang is het beste via de Multatulistraat bereiken. Qua kleding en schoenen: het is een bouwterrein!
Meer info: https://www.haarzichtvleuten.nl/publieksweek-haarzicht/#

 

Cookieinstellingen