De start van een ecologische zone begint klein

Foto: Tirtsia

Het aantal insecten in ons land neemt af. Minder gevlieg, gezoem en geprik lijkt goed nieuws, maar het ís slecht nieuws. Want de natuur heeft insecten nodig. Iedereen kan de beestjes helpen. Ook in Vleuterweide is nu een klein beginnetje gemaakt.

Daar is op de Wereldtuinenlaan een groepje bewoners aan de slag gegaan aan de waterkant, met het plaatsen van kruiden en planten. De gemeente heeft daar eerder al bomen laten planten en de bewoners doen de afwerking met de planten. Het moet een kleine ecologische zone voor vogels en insecten worden. Oké, het is een klein begin, maar als meer mensen dit zouden doen, dan helpen alle kleine beetjes ongetwijfeld. De bewoners krijgen van de gemeente een zelfbeheercontract, dit betekent dat het de bedoeling is dat zij de beplanting zelf ieder jaar snoeien. Initiatiefneemster Lindia: “In onze straat zijn bovendien op ons verzoek krentenbomen geplant. Deze bloeien in het voorjaar: goed voor insecten, en krijgen vruchtjes in de zomer: goed voor vogels. Na de zomer zullen er nog meer bomen bijkomen. Zo krijgen we hopelijk een wijk met een rijke biodiversiteit. Wij zien dit project zelf ook echt als een pilot, waarbij we hopen dat de gemeente anders gaat kijken naar de openbare ruimte. We zien nu nog zoveel onbenut potentieel om ons heen. Slootkanten, groenstroken en boomspiegels in woonwijken zouden veel aantrekkelijker voor vogels en insecten kunnen worden ingericht.”

Driekwart afgenomen

Onlangs bleek dat in 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten is verdwenen. In Nederland en in de rest van Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot. Wetenschappers hadden eerder al geconcludeerd dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. Maar dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo’n hoge mate aan het afnemen zijn, was een alarmerende bevinding. Hele ecosystemen zijn afhankelijk van insecten, bijvoorbeeld als voedsel en als bestuivers. Insecteneters zoals vogels en kleine zoogdieren hebben hierdoor ook minder voedsel.

Bewustwording

Dus: aanleggen, die ecologische zonetjes! Lindia: “Wij zien bovendien dat dit project ook voor bewustwording heeft gezorgd in de straat. Bewoners gaan meer nadenken over het groen in de wijk en over de kwaliteit in hun eigen tuin. Je hebt veel meer invloed als bewoner op de kwaliteit van de natuur dan je denkt. Door simpelweg een groene tuin aan te leggen en bijvoorbeeld een groendak op je garage of schuur te plaatsen help je de natuur enorm.”

 

Cookieinstellingen