Bijzondere opgravingen in Haarzicht

Foto: Historische Vereniging

Haarzicht is een nieuwe wijk die wordt gebouwd tussen Vleuten en Haarzuilens. De voorbereidingen zijn in volle gang, en uiteraard zijn ook daar spullen van vroegere bewoners in de grond aangetroffen.

Inmiddels zit het eerste deel van de opgravingen in Haarzicht erop. Verspreid over de zuidwesthoek is bewoning gedocumenteerd uit de Midden- en Late IJzertijd, de Romeinse tijd en de Vroege Middeleeuwen. Alles bij elkaar gaat het om ruim 1000 jaar bewoning, ruwweg tussen 500 v. Chr. en 750 na Chr. Het gebied was niet aan één stuk door bewoond, en dat komt waarschijnlijk door de rivier die daar heeft gestroomd. In de IJzertijd stroomde er een riviertak van de Rijn door het gebied. Vooral in de eindfase, toen de rivier wat rustiger werd, boden de oeverwallen goede mogelijkheden voor bewoning en akkerbouw.

Koeienhoorns

Een bijzondere ontdekking zijn de potten die rond die tijd in de rivieroever zijn begraven. Heel opvallend zijn ook twee koeienhoorns die naast elkaar in dezelfde zone zijn gevonden. Samen met andere bijzondere deposities, zoals archeologen dat noemen, o.a. van botten en een stapel keien, wijst dit in de richting van offers. Dit soort rituele praktijken is voor de Midden- en Late IJzertijd van een paar andere plaatsen in Nederland bekend, onder meer bij Houten.

Rondleidingen

Over een paar weken gaat het archeologisch onderzoek verder, precies op de plek van de toekomstige Kees Valkensteinschool. Hier worden, naast oudere sporen, vooral ook resten uit de periode 500-750 na Chr. verwacht. Tussen 19 en 27 mei zullen op de schoollocatie allerlei activiteiten en rondleidingen voor de toekomstige scholieren en het algemene publiek worden georganiseerd. Wil je ook de opgravingen bewonderen? Kom dan naar de open dagen op 19, 21 en 27 mei van 12:00 tot 17:00 uur. Voor de routebeschrijving klik hier.

(bron: Historische Vereniging VDMHLR)

Cookieinstellingen