Het ijsprotocol is ingegaan

Foto: pixabay

Gisteren heeft ons waterschap het zogenaamde ijsprotocol laten ingaan. Dit zorgt ervoor dat het ijs de kans krijgt om te groeien en we volgende week misschien wel kunnen schaatsen.

Als er meerdere dagen aanhoudende matige vorst is, nemen medewerkers van de buitendienst van het waterschap Stichtse Rijnlanden maatregelen om de ijsgroei te bevorderen. Gemalen worden, waar dat kan, uitgezet en stuwen zo ingesteld dat de stroming van het water minimaal is. Hierbij kijkt het waterschap echter niet alleen naar de belangen van de schaatser. De waterkwaliteit en waterkwantiteit van de wateren die in beheer zijn van De Stichtse Rijnlanden staat voorop. Ook lopen vijzelgemalen de kans om stuk te vriezen. Daarom moeten ze geregeld kort draaien.

IJsgroei bevorderen

In het algemeen geldt: hoe minder stroming in het water, hoe sneller het ijs aangroeit. Dus daar werkt het waterschap zoveel mogelijk aan mee en probeert ijsgroei te bevorderen, maar geeft natuurlijk geen garantie dat het ijs overal dik genoeg is om op te schaatsen. Bij een dikte van de ijsvloer groter dan twee centimeter kan de ijscoördinator een vaarverbod afkondigen, om te voorkomen dat schepen het ijs kapotvaren.

Vaarwegbeheerder

Het waterschap Stichtse Rijnlanden is vaarwegbeheerder van onder meer de Grecht, de Linschoten, de Montfoortsevaart, de Wierickes, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, de Leidsche en een deel van de Oude Rijn. Kijk voor een volledig overzicht op de pagina Varen.

Cookieinstellingen