IJseend op Haarrijnseplas

Foto: Wikipedia

Leidsche Rijn is in trek bij vreemde vogels: vorige week meldden we dat vogelaars in Terwijde door hun verrekijker speurden naar de Bladkoning, maar tegelijkertijd bezochten vogelaars ook de Haarrijnseplas voor de IJseend.

En die is minstens net zo zeldzaam als de Bladkoning, zeker in het binnenland. IJseenden houden zich vooral op de westelijke Waddenzee en de Voordelta op, en zijn schaars op zoete wateren zoals de Haarrijnseplas. In Nederland verschijnen de meeste IJseenden in november; in maart zijn ze grotendeels weg. De landelijk getelde aantallen worden kleiner en dat houdt verband met de ontwikkelingen in de Oostzee, het belangrijkste overwinteringsgebied van de ijseend. Sinds 1993 zijn de aantallen daar met 65% afgenomen; deze afname wordt onder andere veroorzaakt door verslechtering en verstoring van voedselgronden.

Lange staart

Dus als er een ijseend ergens in het binnenland wordt gesignaleerd, pakken liefhebbers hun verrekijker en camera. De ijseend heeft een relatief lange staart en een apart kleurenpatroon. Een opvallende verschijning dus op de Haarrijnseplas.

Cookieinstellingen