Leidsche Rijn is weer een eigen biertje rijker

Foto: MB

Vanaf vandaag kun je een nieuw echt Leidsche Rijns biertje proeven: Tripel Trappel, het nieuwe huisbier van restaurant Rare Jongens. Gisteravond stroomden de eerste Tripel Trappels tijdens een officieel momentje uit de tap.

Er is twee jaar gewerkt aan het nieuwe bier. “Wij wilden een eigen bier voor Rare Jongens, en ik wist dat het Tripel Trappel moest gaan heten”, vertelt Rob Rijkse van Rare Jongens, het restaurant naast Castellum Hoge Woerd. “De grote brouwers bleken echter te groot voor ons – daar moet je minimaal 1000 liter afnemen en dat is te veel voor ons restaurant. Toen kwamen we in contact met amateurbrouwers, en met hen gingen we aan de slag.”

Juiste receptuur

Met deze amateurbrouwers, Marco Verkroost en Martin Schwartz, werd heel wat afgediscussieerd over de juiste smaak, welke kant het daarmee op moest en er werd ook aardig wat geproefd. Het moest richting Karmeliet Tripel gaan. Er is een jaar gewerkt aan de juiste receptuur, en toen overleed Martin plotseling. Door deze dramatische wending lag het proces een tijd stil, maar is uiteindelijk toch opgepakt. Rob: “Martins laatste Tripel is de basis voor Tripel Trappel, dus dat is mooi.” Er is een brouwer gezocht, en dat werd Spierbier in Mijdrecht, die Tripel Trappel in kleine hoeveelheden wil maken.

7 procent

De eerste fusten staan nu dus klaar voor de gasten van Rare Jongens. Het is – volgens de kenners –  een karakteristieke tripel geworden met drie soorten hop, een vleugje kardemon en een bescheiden alcoholpercentage van 7 procent (wij vonden het een prima biertje!). En er is geproost op Martin.

(op de foto René Spoolder en Rob Rijkse, eigenaren van Rare Jongens)

Reacties

Cookieinstellingen