Ontmoet statushouders in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern

Foto: ivd

Ook in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern zijn de laatste maanden statushouders komen wonen. Dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij willen graag contact met hun buurtgenoten.

Ze moeten immers hun weg in de wijk vinden, en andersom zijn bewoners vaak nieuwsgierig naar de nieuwe mensen die in hun straat zijn komen wonen. Gewoon even aanbellen blijkt vaak best een grote stap. Deze groepen kunnen elkaar nu ontmoeten tijdens Nieuwe Buren, op woensdagen in speeltuin de Balije.

Drie kerken

Nieuwe Buren wordt georganiseerd door het Buurtteam Jeugd & Gezin en Welzaam. Er is ook contact met een activiteitengroep van de diaconie van drie Protestantse kerken in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. Ook het Taalcafe in Terwijde en andere organisaties zijn betrokken.

Spannend

Sociaal makelaar Janneke van der Meulen van Welzaam: “Soms hoor ik mensen zeggen dat hun nieuwe buren, statushouders, niet eens hebben aangebeld om zich voor te stellen. Ik vertel dan dat het voor hen waarschijnlijk heel spannend is en dat ze nog bezig zijn om hun weg te vinden in Nederland. Als ik dan vraag waarom ze zelf niet aanbellen bij hun nieuwe buren, geven ze aan dat ze het spannend vinden om bij mensen thuis te komen of dat ze vinden dat de eerste stap bij de ander hoort te liggen. Tijdens Nieuwe Buren kunnen statushouders en andere bewoners van de wijk elkaar ontmoeten in Buurtspeeltuin Balije, een warme huiskamer op neutrale grond.”

Vragen

Tijdens Nieuwe Buren kunnen de kinderen samen spelen en ouders of buurtbewoners elkaar leren kennen. Statushouders kunnen hier hun vragen stellen over de wijk en andere dingen waar ze tegenaan lopen. Dat kan bij buurtbewoners, maar er is ook altijd een professional aanwezig in de speeltuin. Afhankelijk van welke vragen er spelen sluit er een andere organisatie aan.  Iedere twee weken is er een specifiek thema, zoals taalvragen of samen eten. 8 november staat in het teken van de Week van de Dialoog ‘Samen Thuis’.

In de buurtspeeltuin

Iedereen die graag kennis wil maken met de nieuwe statushouders in de wijk, of die graag wil helpen om statushouders wegwijs te maken of vragen heeft hoe hiermee om te gaan, is van harte welkom! Nieuwe Buren is iedere woensdag van 15:00-17:00 in buurtspeeltuin de Balije, Augustusweg 30 in Veldhuizen (De Meern).

Cookieinstellingen