Rijne Energie: hoe nu verder?

Foto: Pixabay

Deze week was er een bijeenkomst over het opwekken van energie uit Rijnenburg. Er was veel belangstelling, en veel mensen vrezen hoge windmolens. Dat werd wel duidelijk.

Het doel van de avond was dat de raadsleden van de gemeente Utrecht zich door verschillende partijen lieten informeren over de mogelijkheden van energieopwekking uit Rijnenburg, en over de verschillende standpunten. Uiteindelijk ging het vooral over windmolens, waar mensen uit de omgeving geluidsoverlast en slagschaduw van vrezen.

Meer dan de wet voorschrijft

Josje Fens van Rijne Energie, de groep initiatiefnemers: “Er was een hoge opkomst. Van zowel mensen die enthousiast zijn over de plannen als mensen die zich zorgen maken. De groep mensen die zich zorgen maakt, kennen verhalen van elders. Houten is een bekend voorbeeld, waar veel berichten zijn over overlast van windmolens. Maar de techniek van de molens verandert, wordt beter, en daar zijn de situatie en ook het proces natuurlijk anders dan hier. Maar wij willen als Rijne Energie meer doen dan de wet voorschrijft, om te zorgen dat overlast minimaal is.”

6 juli stemmen

De gemeenteraad van Utrecht moet nu kijken of ze kunnen instemmen met de startnotitie die door Rijne Energie is gemaakt. Op 20 juni is een commissievergadering over dit onderwerp en de verwachting is dat het op 6 juli in de gemeenteraad besproken wordt. Als de gemeenteraad instemt, gaat Rijne Energie een omgevingswerkgroep vormen met belanghebbenden uit het gebied die de verschillende scenario’s uitwerken, om zo tot een optimale keuze te komen.

Cookieinstellingen