ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd

Foto: PAN

Vrijdag 7 april wordt de ArcheoHotspot in Castellum Hoge Woerd officieel geopend. De wát? De ArcheoHotspot, een plek waar iedereen terecht kan met vragen over archeologie en vondsten.

Een ArcheoHotspot is een plek waar archeologie en publiek samenkomen en archeologie centraal staat. Elke ArcheoHotspot heeft een ArcheoLab, een ruimte waar publiek naar binnen kan lopen en waar archeologen (beroeps en vrijwilligers) werkzaam zijn en antwoord kunnen geven op vragen van de bezoeker.

Scherf uit de tuin

In de ArcheoHotspot ziet de bezoeker een (vrijwillig) archeoloog aan het werk en kan vragen stellen over die werkzaamheden, maar ook over de scherf die hij in de tuin aantrof of over archeologische regelgeving in Nederland. Ook kan de bezoeker hier ook terecht om een vondst te melden of mee te helpen bij het archeologisch onderzoek. Daarnaast is er de ArcheoCommunity: het collectief van archeologen die elders aan het werk zijn en die te bevragen zijn via social media, telefonisch of per mail. Tenslotte is er de ArcheoScope, een interactieve kaart die al het archeologisch onderzoek in Nederland laat zien.

Iedereen welkom vanaf zaterdag

Afgelopen jaar stond de ArcheoHotspot Utrecht in het Universiteitsmuseum Utrecht en is door meer dan 11.000 bezoekers bezocht. Nu komt de Hotspot dus naar Leidsche Rijn. Het publiek is van harte welkom in de ArcheoHotspot vanaf zaterdag 8 april op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

Romeinse vondsten

In de ArcheoHotspot worden echte bodemvondsten uit Utrechtse bodem bewerkt. Het eerste project dat onderhanden genomen wordt, is een aantal oude verzamelingen van Romeinse vondsten. Deze zijn door vrijwillige archeologen gedaan in de jaren ’60 tot ’80 van de vorige eeuw, precies op de plek van het tegenwoordige Castellum, toen hier nog boomgaarden waren.

Openingstijden archeohotspot: woensdag, vrijdag, zaterdag & zondag van 12.00 en 16.00 uur, toegang gratis. In Castellum Hoge Woerd.

Cookieinstellingen