Een 17-jarige jongen uit Amsterdam is aangehouden op phishing. De verdachte deed zich onder andere voor als WoningNet en heeft zo in de afgelopen maanden vermoedelijk tientallen slachtoffers in heel Nederland opgelicht voor tot dusver bekend 20.000 euro.
Slachtoffers werden in de val gelokt door een bericht dat niet afkomstig was van woningcorporatie WoningNet. De verdachte lokte hen naar een valse site en kon hij via een phishing-link veel geld stelen. Met behulp van valse sms’jes en e-mails werden slachtoffers onder druk gezet en werd er op hun gevoel ingespeeld.
Uit onderzoek van de ING kwamen 42 fraudegevallen naar voren met een totale bruto schade van € 19.262,34 euro en € 13.237,36 euro aan pogingen welke tijdig zijn geblokkeerd. Deze fraudegevallen waren allen herleidbaar naar een woning in Amsterdam. Uit navraag bij andere banken bleken nog ruim 100 andere fraudegevallen te linken aan deze woning. Door onderzoek van onder andere het cybercrimeteam Midden-Nederland bleek dat er daar zeker tientallen phishing-websites werden onderhouden.
De politie arresteerde de 17-jarige jongen in zijn woning. Hij was tijdens de inval actief waardoor hij op heterdaad is betrapt.
Heb je een bijlage geopend en je vertrouwt het achteraf niet? Laat jouw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kun je het beste jouw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot je zeker weet dat jouw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank en leg de situatie voor.
Heb je op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar jouw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw bank!
Heb je alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld omdat je het toch niet vertrouwde? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert. Je kunt van phishing alleen aangifte doen op een politiebureau. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) voor een afspraak.