Schermers strijden om de titel in de tuin van Slot Zuylen

Foto: Pallos.nl

In de tuin van Slot Zuylen strijden schermers voor de 26e keer om de kampioenstitel tijdens het Slot Zuylentoernooi. De Utrechtse schermvereniging Pallós, die al 46 jaar bestaat, organiseert dit toernooi samen met het slot in Oud-Zuilen. Er wordt geschermd op de buitenplaats: het Tournooiveld.

Meerdere schermverenigingen zijn uitgenodigd om deel te nemen en te vechten om de bokaal. De teams (equipes) bestaan uit drie personen: een florettist, een épéist en een sabreur. Tijdens de wedstrijden wordt op alle wapens elektrisch geschermd.

Willem te Slaa, directeur van Slot Zuylen, is blij dat deze traditie in stand wordt gehouden: “Schermen had een bijzondere plaats in het hart van de voormalige bewoners van Slot Zuylen. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar het past ook heel goed op deze plek. We hopen dat veel geïnteresseerden een kijkje komen nemen. Wellicht levert dat zelfs nieuwe aspirant-schermers op!”

Schermliefhebbers kunnen in Utrecht voor lessen terecht in Leidsche Rijn en bij stadion Galgenwaard. Eva Weijer, voorzitter van de vereniging, vindt schermen een uitdagende sport: “Het leukste zijn de één-op-één duels met een tegenstander. Je voelt je dan net een van de musketiers, zeker op zo’n prachtige locatie als Slot Zuylen. Het mooie van de sport is dat deze tot op hoge leeftijd kan worden beoefend, omdat het niet alleen om snelheid gaat maar juist ook om techniek en tactiek. Bij schermvereniging Pallós hebben wij een mooie mix van jong en oud.”

Het Slot Zuylentoernooi vindt plaats op zondag 7 juli in de pittoreske slottuin. Bij regen wordt het verplaatst naar 1 september 2024. Houd hiervoor de website van de schermvereniging in de gaten. Toeschouwers zijn welkom; de entree tot het terrein van het slot bedraagt 5 euro.

Meer info over het slot op https://slotzuylen.nl/ en de vereniging en beginnerscursussen op www.pallos.nl

Cookieinstellingen