Start bouw nieuwe woonhuizen voor ouderen Het Zand

Foto: Thuismakers

Op dinsdag 4 juni 2024 is de bouw van twee nieuwe woonhuizen voor ouderen aan Het Zand/Groenedijk officieel van start gegaan. Het huis zal vanaf het voorjaar van 2025 woonruimte bieden aan 32 ouderen met dementie.

Thuismakers bouwt op historische grond een nieuwe toekomst. De plek waar de twee kleinschalige woonhuizen komen te staan heeft, net als veel plekken in Leidsche Rijn, een rijke geschiedenis. Het pand ligt ‘verstopt’ tussen een boomgaard een aantal huizen, in een groene en weidse omgeving. Castellum Hoge Woerd is hier al eeuwen geleden ontstaan als Romeins fort en de funderingen en archeologische waarde van deze nederzetting is Werelderfgoed. Om niet in het verleden te ‘roeren’ is het hele terrein verhoogd, gebruiken we bij de fundering geen funderingspalen en wordt daarom met een lichte constructie gebouwd. 

Gebouwd met oog voor omgeving en duurzaamheid

Het uiterlijk van het pand waarin de twee woonhuizen zullen komen, heeft iets weg van een boerderij, waarvan er meer staan in de directe omgeving. De ‘boerderij’ heeft grote overstekken en veel natuurlijk licht. De huizen zijn opgebouwd uit twee lagen, een kleine zolder en in totaal 32 zorgappartementen. 

Langs de twee buitenzijden worden ‘wadi’s’ (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) gerealiseerd. Dit zijn opslag- en infiltratievoorzieningen, bedoeld voor tijdelijke opvang van hemelwater. Ook krijgt het gebouw een luchtwarmtepomp, in dit geval omdat de bodem onaangeroerd moet blijven en zal het voorzien worden van systemen om zelf zonne-energie op te wekken. Het hele gebouw zal bij oplevering BREEAM-very good gecertificeerd worden, wat aangeeft dat het gebouw duurzaam gerealiseerd is met minimale milieu-impact.

Wonen bij September is opdrachtgever van de bouw. Het ontwerp is van Kolpa Architecten, ontwikkelaar Vrijborg en aannemer MBB zorgen voor de realisatie van de huizen.

 

 

Cookieinstellingen