Campagne Onderdompelen: actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht

Foto: Barry de Baars

Campagne Onderdompelen vraagt aandacht voor de (onder)waterwereld in Utrecht. En dat is hard nodig. Want veel van de planten en dieren die in onze grachten en singels zouden moeten leven, zijn er niet of slechts heel beperkt. Zij hebben hier helaas (nog) niets te zoeken.

Want het water is leeg. Er zijn geen waterplanten, geen plekjes om te schuilen voor dieren in het water, geen plekken om eitjes te kunnen leggen en weinig voedsel te vinden. Terwijl dit wel heel belangrijk is. Niet alleen voor de miljoenen vissen, vogels, planten en andere dieren die hierin leven, maar ook voor onszelf én onze stad. Gezond water is water vol leven. En dat zorgt voor biodiversiteit, drinkwater, zwemwater, watersport en een fijne leefomgeving.

Blauwe woestijnen
Te lang hebben we ons water enkel gezien als functioneel, als waterleiding, riool en voor transport. Waardoor de grachten en singels diep zijn aangelegd, de oevers en kades hard en stijl, het water troebel en vooral heel erg leeg. Het zijn blauwe woestijnen: boven water ziet het er schitterend uit, maar onder het oppervlak is bar weinig leven te bekennen. Terwijl het misschien wel de grootste en meest unieke natuurgebieden van Nederland zijn, en de rivier zelfs de geboorteplaats van veel steden is. Zoals Utrecht, op de verbinding tussen Vecht en Kromme Rijn: rivier de Oudegracht.
Juist die ligging maakt de potentie van Utrecht als onderwaternatuurgebied zo groot. Zoals ook de Visdeurbel elk jaar weer laat zien: vele duizenden vissen trekken jaarlijks door de Weerdsluis Utrecht binnen. En miljoenen mensen helpen hen graag om de sluis voor hen te openen. Alleen is er op dit moment nog maar weinig dat de vissen in de stad houdt, waardoor ze doorzwemmen richting de Kromme Rijn.
Schoon en gezond water vol leven

Er zijn in Utrecht gelukkig veel initiatieven en organisaties bezig met onze waterkwaliteit voor schoon en gezond water vol leven. Zoals waterschap HDSR, gemeente Utrecht, burgerinitiatief Vergroening Singel030 en innovatielab Merwede LAB. Maar we zijn er nog lang niet. Samen moeten we het water weer tot leven wekken en Utrecht op de waterkaart zetten. Op de website www.onderdompelen.nl ontdekken burgers wat zij kunnen doen om de waterkwaliteit te verbeteren en hoe ze kunnen aanhaken bij de activiteiten die Onderdompelen of een van de partners aanbieden.

Dompel je onder in de waterwereld
Op donderdagmiddag 16 mei organiseert Onderdompelen samen met Merwede LAB een evenement waar je meer te weten komt over de onderwaterwereld in Nederland en specifiek in de nieuwe stadswijk Merwede. Met ecoloog en regisseur Arthur de Bruin van de prijswinnende documentaire Nederland ‘Onder Water’ en onderwaterecoloog Mark van Heukelum (OAK en initiatiefnemer van de Visdeurbel en het Amsterdams Brakke Trio).

Over Onderdompelen
Onderdompelen is een initiatief van Brokkenmákers en OAK. Ondersteund door de gemeente Utrecht en Merwede LAB, en in samenwerking met vele partners zoals IVN. Met Onderdompelen wordt de waterwereld van Utrecht op de kaart gezet. We laten zien wat er gebeurt in de stadsrivier – onze grachten en singels – welk effect het water heeft op onze stad en omgeving en hoe de waterkwaliteit wordt beschermd. Van natuurvriendelijke oevers tot aan de internationaal geroemde Visdeurbel.

Cookieinstellingen