Carnival Baroque: barokmuziek ontmoet traditionele muziek

Foto: Holland Baroque

Op 25 april speelt het Utrechtse ensemble Holland Baroque samen met stersopraan Jeanine De Bique in Utrecht. De uit Trinidad afkomstige sopraan wordt door de pers omschreven als ‘een van de meest opwindende sopranen die je tegenwoordig op het podium tegenkomt’. Ze staat vooral bekend om haar perfecte uitvoering van het operarepertoire uit de 18e eeuw.

Net als Holland Baroque is De Bique muzikaal nieuwsgierig en veelzijdig. In dit concert hoor je verblindende aria’s naast Latijns-Caribische Afro-ritmes. Zo ontstaat in Carnival Baroque een unieke belevenis. Jeanine De Bique zingt met een pure eindeloze rijkdom aan kleur en nuances, de musici van Holland Baroque brengen waarvoor zij op handen worden gedragen: verfijnde arrangementen en samenspel vol energie en durf. Holland Baroque laat keer op keer zien dat barok niet oud is, het is van nu.

Programma
Met aria’s van Georg Friedrich Händel en Jean-Philippe Rameau en folk songs en instrumentale Calypsomuziek uit Trinidad & Tobago.

Carnival Baroque is een vrijplaats waar de kracht van traditionals, de swing van Calypso en de weelde van barok elkaar ontmoeten. Jeanine De Bique groeide in Trinidad op met koormuziek uit de kerk. Ook Calypso, de traditionele muziek uit Trinidad, kent zij vanuit haar jeugd. Vanuit deze twee genres ontwikkelde zij zich tot een sopraan voor het klassieke repertoire met als specialiteit barokmuziek, waarin zij ook haar eigen cultuur steeds meer naar voren brengt. ‘Technisch onberispelijk, met haar lichte sterrenstem, die zweeft voordat hij op de oren van het publiek landt, als een muzikale meteorenregen.’- OperaWire over het talent van De Bique

Holland Baroque maakt programma’s vanuit nieuwsgierigheid en creativiteit. Judith Steenbrink: ’Vanuit een enorm enthousiasme voor barokmuziek, open interesse voor andere kunstenaars en een constante creatieve kracht, weten we inmiddels dat wanneer je de grenzen opzoekt, je merkt je dat ze nauwelijks bestaan. Het orkest kijkt met open blik naar andere culturen en genres. Zo vermengt Caribische Folk zich met barokmuziek.’

Kaarten bij tivolivredenburg.nl

 

Cookieinstellingen