Windmolens en zonnepanelen langs de A12 bij De Meern?

Foto: Pixabay

Zie je het voor je, een windmolenpark langs de A12, in het gebied dat Rijnenburg heet? Of een veld zonnepanelen of een watersportbaan die ook energie opwekt?

Een groep inwoners van Leidsche Rijn, De Meern, Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein ziet dat in elk geval wel zitten. Én wil zich er hard voor maken. Josje Fens is één van hen. Zij vertelt: “Het gebied Rijnenburg was jarenlang bedoeld voor woningbouw, maar die plannen zijn op de lange baan beland. En omdat Utrecht in 2030 energieneutraal wil zijn, móet er ergens schone energie worden opgewekt. Dat kan volgens ons in Rijnenburg, tussen De Meern en IJsselstein in.”

Stadsgesprek

Natuurlijk is dat niet zo eenvoudig als het klinkt, een energielandschap in Rijnenburg. In maart is een ‘stadsgesprek’ gepland waaraan alle geïnteresseerden, de gemeente en andere betrokkenen deelnemen. Ook energiecoöperaties willen mee praten. Josje: “Dan gaan we bespreken wát er kan, waar het precies kan, wat het effect is en wat er voor nodig is om het te realiseren.”

Grondeigenaren

De grond in Rijnenburg is nu nog van bouwbedrijven die er woningen op zouden gaan bouwen, en van een aantal boeren. Daar moet ook mee worden gepraat. De grondeigenaren hebben volgens Josje in elk geval wel een brief gehad waarin het stadsgesprek is aangekondigd, dus ze zijn al een beetje op de hoogte van de ideeën die er leven.

2000 huishoudens

Hoeveel windmolens en zonnepanelen er nodig zijn, of er geplaatst kunnen worden, moet ook nog worden bepaald. Een 3 megatwatt windmolen levert energie voor 2000 huishoudens. Dat is te vergelijken met een gebied van tien voetbalvelden vol zonnepanelen. “Dan liggen windmolens meer voor de hand”, aldus Josje. Ze vertelt dat er ook plannen zijn voor een watersportbaan die stroom opwekt, maar daar moeten ze eerst elders kijken hoe dat werkt.

Josje: “De gemeente is in elk geval blij met ons initiatief en wil graag meepraten. We moeten ergens beginnen, dus dat doen we nu.”

Meer info vind je op www.rijne-energie.nl

 

Cookieinstellingen