Plannen voor 25.000 woningen in Rijnenburg

26 sep , 10:24 Gemeente
csm 240715 3d rijnenburg context persmap f255e72410
De gemeente Utrecht onderzoekt samen met andere overheden, het consortium van grondeigenaren en overige betrokken partijen de mogelijkheden om in de polder Rijnenburg deze nieuwe wijk te bouwen. Het zou gaan om 25.000 woningen. Een Leidsche Rijn II.
Na 2035 wil de gemeente starten met de bouw van Rijnenburg, waarvan een groot deel betaalbaar moet worden. Scholen, zorg- en sportvoorzieningen, winkels, werkgelegenheid, natuur en mogelijkheden voor recreatie zullen de wijk compleet maken. De wijk bestaat grotendeels uit appartementen en de gebouwen staan op een stadse manier dicht bij elkaar.
Het uitgangspunt van een gezonde groene leefomgeving staat hierbij voorop, zegt de gemeente: "Uit de verkenning blijkt dat het nodig is om naast de woningen benodigde voorzieningen in de wijk te bouwen, te investeren in het openbaar vervoer en ervoor te zorgen dat de autowegen rondom de stad voldoende blijven doorstromen. Daarnaast komt er ruimte voor een groots park, sportvoorzieningen van regionale betekenis en een recreatieplas en energieopwekking."
In Groot Merwede worden momenteel al veel woningen gebouwd, zoals in de Merwedekanaalzone. Ook zijn er plannen om na 2030 door te bouwen onder meer in Westraven en de Galecopperzoom. Inclusief het nieuwe stadsdeel Rijnenburg vanaf 2035 gaat het om 63.000 tot 77.000 woningen. Dat maakt dit gebied de grootste woningbouwlocatie van Nederland.
Ontsluiting
Meer woningen betekent ook meer verkeer. Op dit moment is Rijnenburg niet goed aangesloten op de omliggende snelwegen, het openbaar vervoer of fietsnetwerken. Dit vraagt om snelle en hoogwaardige openbaarvervoersverbindingen, onder meer naar Utrecht Centraal, fiets- en loopverbindingen onder en over de snelwegen, en de bouw van mobiliteitshubs, die goed aangesloten moeten worden op de snelwegen rond Utrecht. Investeringen van Rijk en regio zijn hiervoor nodig. volgens de gemeente wordt het de Rijnenburgers gemakkelijk gemaakt om de auto te laten staan en waar mogelijk per fiets, lopend of met het ov te reizen.
Aandacht voor waterbeheer
Ongeveer in het midden van de polder, langs een oude stroomgeul van de Hollandse IJssel, is de meest geschikte plek voor woningen van Rijnenburg want daar ligt goede grond om op te bouwen. Bodem en water zijn sturende elementen in de ontwikkeling van Rijnenburg. Hierdoor blijft het ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat leefbaar. Met een klimaatadaptieve inrichting zodat er bij extreem weer veel ruimte is voor waterberging en infiltratie in de bodem voor de wijk én de omgeving.
Het vervolg
Na de Programmatische Verkenning onderzoekt de gemeente hoe de toekomstige wijk Rijnenburg eruit kan komen te zien: "De resultaten leggen we vast in een Uitgangspuntennotitie waarover de gemeenteraad van Utrecht naar verwachting in 2026 een besluit kan nemen. Het opstellen van de Uitgangspuntennotitie gebeurt in samenwerking met het consortium van grondeigenaren Rijnenburg, het rijk, de regio, de Provincie en andere partijen zoals Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en netbeheerders."