Plofkraak Kamera Express: onnozele daad of goed voorbereid plan?

Foto: Ron Richel

De advocaat van de daders omschreef het als een lachwekkende poging die gedoemd was om te mislukken, maar de Openbaar Ministerie ziet dat anders. Een half jaar geleden probeerden twee jonge Utrechters een plofkraak te plegen bij een filiaal van Kamera Express aan de Parijsboulevard in Leidsche Rijn.

De 19-jarige daders, gehuld in donkere regenpakken en bivakmutsen, sloegen zonder buit op de vlucht en werden na een achtervolging door de politie in Kanaleneiland gearresteerd. De aanhouding van de plofkrakers verliep niet zonder incidenten. Een politiewagen belandde tegen een boom tijdens de achtervolging, en vonken spatten onder de scooter vandaan. Uiteindelijk werden de verdachten te voet achterhaald en gearresteerd.

Lange tijd ontkenden M.A. en B.B. hun betrokkenheid bij de mislukte plofkraak, maar onder druk van bewijsmateriaal gaven ze uiteindelijk toe. Sporen van het explosief en glassplinters op hun kleding, samen met getuigenverklaringen en camerabeelden, wezen onmiskenbaar naar hun schuld. In de rechtbank hielden de verdachten vol dat ze geen idee hadden wat ze met de buit zouden doen en beweerden ze dat het plan op impulsieve wijze ontstond tijdens een ontmoeting op straat met een onbekende persoon. Deze persoon zou hen het explosief hebben gegeven.

Het Openbaar Ministerie hecht echter weinig geloof aan dit verhaal en benadrukt de professionele voorbereiding en nauwe samenwerking tussen de verdachten. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden zoals een meldplicht, opleiding en behandeling voor hun gedrag, en het verbod op onderling contact.

De advocaten van de verdachten betoogden dat zij slechts de uitvoerders waren, de loopjongens in een groter geheel. Ze pleitten voor toepassing van het jeugdstrafrecht en voorwaardelijke straffen, zodat de verdachten kunnen werken aan hun toekomst. Met spijt en de hoop op een tweede kans sloten beide verdachten af. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.

Bron: RTV Utrecht en AD/UN

Cookieinstellingen