Tentoonstelling Het pionieren voorbij. Leidsche Rijn bestaat 25 jaar

Foto:

Leidsche Rijn bestaat 25 jaar en daarom opent Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn op 9 mei de veelzijdige, tijdelijke tentoonstelling Het pionieren voorbij. De tentoonstelling gaat in op de ontwikkeling van Leidsche Rijn vanaf het eerste Vinexplan begin jaren ’90 tot en met het heden, en zelfs iets de toekomst in.

Evalien van ’t Veen is de curator van de tentoonstelling: “De eerste pioniers in deze grote nieuwbouwwijk kregen in 1998 hun huissleutel en nog steeds worden jaarlijks veel buurten, woningen en voorzieningen opgeleverd en komen er bewoners bij. Aan al deze bewoners willen we het brede verhaal tonen van wat er in 25 jaar gerealiseerd is, maar ook welke impact dit had op de vroegere gemeente Vleuten – De Meern en zijn bewoners.”

De tentoonstelling bestaat uit diverse delen:
• Een fysieke tentoonstelling met 9 wanden met daarop tal van foto’s, kaartjes, uitleg en informatie. Denk daarbij aan wat is Vinex, de veranderingen voor Vleuten De Meern, archeologie, oud tussen nieuw, architectuur en de toekomst. Maar ook tonen we via 20 panelen de onmisbare, tijdelijke en eindelijke mijlpalen van deze periode.
• Een posterbak met luchtfoto’s en plattegronden van de afgelopen 25 jaar.
• Een leestafel met diverse boeken over deze periode.
• Diverse schermen met leuke korte filmpjes over de veranderingen, het leven hier, maar ook wat stedenbouwkundige Riek Bakker voor ogen had.
• Een kleine expositie van foto’s van 3 lokale fotoclubs die 25 jaar Leidsche Rijn in beeld hebben gebracht. Daar is ook een fotowedstrijd aan gekoppeld.
• En nog veel meer, ontdek het zelf op de tentoonstelling.

De tentoonstelling is GRATIS te bezoeken voor publiek op dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Op afspraak kunnen we ook op andere momenten groepen ontvangen. In de schoolvakantie en op feestdagen zijn we gesloten. De looptijd is t/m eind oktober 2023.
Locatie: Streekmuseum Historische Vereniging Vleuten De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn in de Broederschapshuisjes aan de Dorpsstraat 1 in Vleuten.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Kern met Pit en een bijdrage van het Initiatievenfonds gemeente Utrecht.

De vereniging organiseert in 2023 nog meer activiteiten in kader Leidsche Rijn 25 jaar. Op de website zijn deze onder meer te vinden.

 

Adverteren op Nieuws Leidsche Rijn

Geïnteresseerd in lokaal adverteren? Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Dolf Verschuren op [email protected] of bel naar 06-40253846.

 

Cookieinstellingen